Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl-L Eriksson från Onsala sitter med i styrelsen för SPF seniorerna i Halland. Nu höjer de rösten för att samtliga kommuner samt regionen borde införa krav på att personal som jobbar nära de äldre ska vara vaccinerad.  Bild: Daniel Blomqvist
Carl-L Eriksson från Onsala sitter med i styrelsen för SPF seniorerna i Halland. Nu höjer de rösten för att samtliga kommuner samt regionen borde införa krav på att personal som jobbar nära de äldre ska vara vaccinerad. Bild: Daniel Blomqvist

SPF seniorerna kräver omplacering av ovaccinerad personal: ”Vi är eniga”

SPF seniorerna i Halland har gått ut med ett krav till såväl regionen som kommunerna: Ovaccinerad personal ska inte få jobba nära äldre och sårbara. Föreningarna i Kungsbacka och Onsala ställer sig bakom kravet.
– Vi kör med enad front, säger Onsalabon Carl-L Eriksson som sitter i styrelsen för Hallandsdistriktet.

Veckan innan jul kom beskedet från SPF seniorerna i Halland, vilket Hallandsposten var först att skriva om: Ovaccinerad personal ska inte få jobba med äldre personer. SPF, som har närmare 14 000 medlemmar i Halland, riktar sig till såväl Region Halland som till respektive kommun, och de lokala organisationerna i Kungsbacka och Onsala ställer sig bakom kravet.

– Jag sitter ju med i distriktsstyrelsen i Halland, och ja vi kör med enad front. Det hela är egentligen dubbelsidigt. Dels vill vi att de äldre ska skyddas, men det handlar lika mycket om att skydda personalen, säger Carl-L Eriksson från SPF seniorerna i Onsala.

Resonemanget som följer är att ju fler som är vaccinerade desto fler skyddas. Men de som ändå väljer att inte ta vaccinet mot covid-19, de bör inte få jobba närmast de som är äldre och sårbara, anser pensionärsorganisationen.

– Vi är eniga i styrelsen, men samtidigt handlar det inte om att pådyvla människor som inte vill ta vaccinet, det måste man ha rätt att bestämma själv. Däremot ska arbetsgivaren ha rätt att omplacera de som inte vill vaccinera sig så att de får jobba med annat.

LÄS MER: 25 bra reportage som du kanske har missat

30-40 procent ovaccinerade

Bedömningen från Sveriges kommuner och regioner, SKR, är hittills att det inte finns något lagligt stöd för att kräva att personal vaccinerar sig. Hylte har gjort en annan bedömning, och har som enda kommun i Halland så här långt valt att driva igenom ett förslag på krav av vaccinerad omsorgspersonal.

– Vi tog det här beslutet redan i oktober efter att vår vård- och omsorgschef lyfte att det var många ovaccinerade, särskilt bland timanställda. Vi pratar 30-40 procent, berättar Ronny Löfquist (S) som är ordförande i Hylte kommunstyrelse.

Han förklarar att han kontaktade en jurist för att titta på saken.

– Det här handlar om de äldre som vi är satta att skydda, och vi tolkar lagstiftningen så att arbetsgivaren i det här fallet har rätt att ställa de här kraven. Då pratar vi krav på att man är vaccinerad vid nyanställning, och där faller ju timanställda in under samma regel per automatik.

”Ingen blir av med jobbet”

Däremot är arbetet med hur man löser saken för de fastanställda inte helt klar, detta då facket har haft en del invändningar.

– Det är inte helt löst, men det är inte heller jättemånga vi pratar om i det fallet. Och det är noga att poängtera att ingen blir av med jobbet, utan det handlar om att hitta andra arbetsuppgifter, säger Ronny Löfquist.

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte. Bild: Isabel Bark
Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte. Bild: Isabel Bark

I Hylte har man alltså redan genomfört det som SPF seniorerna nu kräver. Hur responsen blir från Kungsbacka kommun vågar Carl-L Eriksson inte spekulera om, men han menar att relationen generellt sett är god.

– De är bra på att informera oss. Däremot är Kungsbacka den enda kommunen i Halland som inte har ett KPR (kommunalt pensionärsråd), så de bestämmer och sedan får vi information. Men på det stora hela har vi mycket god kontakt med kommunen, säger Carl-L Eriksson.

LÄS MER: Omikron håller på att ta över smittspridningen i Halland

Ställer inte frågan

I Kungsbacka gör man dock samma bedömning som SKR, och något krav på vaccination för vårdpersonal är därmed i nuläget inte på tapeten.

– Vi anser att det bästa man kan göra för att undvika smittan är att vara omtänksam och ta vaccinet. Till det kommer att vi har god skyddsutrustning och håller god hygien. Vi väljer att tro att vi har klok och medveten personal som förstår allt det här och tar ansvar, men när det kommer till att kräva vaccination så finns det problem i lagrummet man alltid kan resonera kring, säger Karl Lundgren som är tillförordnad förvaltningschef på Vård och omsorg i Kungsbacka.

Karl Lundgren, tf förvaltningschef på Vård och omsorg. Bild: Tobias Sandblom
Karl Lundgren, tf förvaltningschef på Vård och omsorg. Bild: Tobias Sandblom

Enligt förvaltningschefen är det en komplex fråga som kan medföra etiska problem.

– Om man ställer krav på detta här och nu, vad är då nästa vaccin att kravställa? Det finns många problem. Så vi väljer hellre att fortsätta att informera och även jobba för att underlätta för människor att kunna ta vaccinet, säger Karl Lundgren.

LÄS MER: Kommunikatörerna har blivit en miljonindustri – kostar 17 miljoner kronor per år

En annan fråga är huruvida arbetsgivaren ens kan kräva ett svar på om en anställd är vaccinerad eller ej.

– Jag vet att det finns kommuner som ställer frågan, och så får personalen svara om den vill. Men vi ställer inte frågan, vi informerar hellre om vikten av att vaccinera sig.

Att Hylte har valt en egen väg påverkar i nuläget inte direkt Kungsbackas strategi.

– Vi följer utvecklingen. Skulle det komma nya påbud så får vi se över hur vi gör då, säger Karl Lundgren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.