Marie Rydberg-Mo, smittskyddsläkare på Region Halland.
Marie Rydberg-Mo, smittskyddsläkare på Region Halland. Bild: Roger Larsson

Sommarprognosen: Covid-19 kan få ökad spridning i Halland

Region Hallands smittskyddsläkare Marie Rydberg-Mo förklarar att de konstaterade fallen av covid-19 kan öka i sommar på grund av de nya varianterna. Samtidigt verkar andra eventuella sjukdomar inte utgöra en större risk än vanligt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De senaste veckorna har antalet fall av covid-19 ökat i Halland. Något som liknar Folkhälsomyndighetens prognos för smittspridningen i hela Sverige under sommaren och hösten. En trend Region Hallands smittskyddsläkare Maria Rydberg-Mo menar att även länets smittspridning av covid-19 ser ut att kunna följa framöver.

– Det ser ut som att det finns skäl att tro att ökningen kan fortsätta nu, men hur stor den blir och hur mycket den påverkar olika verksamheter och samhället i stort går inte riktigt att säga för det är inte självklart att det blir en så stor påverkan, säger hon.

I nuläget ser det ut att handla om två undergrupper av omikron, BA.4 och BA.5, som gradvis blir allt mer smittsamma, utan att ge någon svårare sjukdom. Att varianterna är såpass smittsamma kan i sin tur ha sin förklaring i hur bra vaccinets skydd är.

– Jag är inte säker på hur mycket som verkligen är fastslaget, men de signaler man har sett och känner till så här långt är att det ser ut som att de varianterna kan ta sig igenom vaccinationsskyddet lite lättare och det kanske delvis är varför de är så framgångsrika på att sprida sig, förklarar hon.

Andra sjukdomar sticker inte ut

Det är inte bara covid-19 som finns bland oss. Maria Rydberg-Mo förklarar att det även kan förekomma sommarförkylningar, influensa, tarminfektioner och badsårsfeber. Influensan brukar däremot inte blossa upp under sommaren. Det som kan förekomma mer frekvent är tarminfektioner till följd av det varma vädret och bufféer. Även badsårsfeber har en förmåga att bli mer återkommande under sommaren.

– Det är när badvattnet blir varmt, så där är vi inte riktigt än och det är olika från sommar till sommar. Risken ökar om vattentemperaturen kommer upp rejält, men det är inga jättemängder, säger hon.

En sjukdom som har spridit sig i Europa under den senaste tiden är apkoppor. Det har, enligt Folkhälsomyndigheten, i nuläget rapporterats omkring 2 700 fall av sjukdomen och för inte så länge sedan konstaterades det att det upptäckts i Halland.

Hur ser situationen med apkoppor ut nu?

– Vi har ett fall i Halland och ett antal fall i Sverige. Det kan komma fler, men det är inte någon stor mängd eller så att vi förväntar oss att det blir många fall i Halland.

Smittskyddsläkaren Marie Rydberg-Mo rekommenderar alla att fortfarande tänka på att inte träffa folk eller utsätta andra för smitta om man blir sjuk. Om man har symptom, även om de är lindriga, bör man stanna hemma och vara rädd om de i riskgrupp.

– Det är inga nyheter, det är det gamla vanliga, säger hon.

LÄS MER:Vardagautredningens kostnad: 2,6 miljoner kronor

LÄS MER:Regeringens besked en mardröm för Hallandspendeln: ”Hindrar utvecklingen”

LÄS MER:Fler ska få hembesök av läkare: ”Finns ett ökat behov”

ANNONS