Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sommarjobbare förgyllde Kungsbacka torg med musik och sång

Fem av Kungsbackas tio kultursommarjobbare uppträdde på Kungsbacka torg på tisdagen.
Under två veckor ska de besöka olika platser och bjuda på musik och sång. Att få kombinera sin hobby med ett jobb är något som uppskattas av ungdomarna.
– Det är jätteroligt, man får hålla på med sin hobby och samtidigt tjäna pengar, det är perfekt, säger Siri Scholander.

Under tisdagseftermiddagen lyste solen över Kungsbacka torg och ljudet av några instrument och sjungande ungdomar spreds ut i luften. Allt från barnfamiljer till pensionärer samlades för att ta del av musiken och fota framträdandet. Det bakomliggande syftet är att sprida en positiv och glad stämning, menar Cecilia Pihl, enhetschef på Ung i Kungsbacka.

LÄS MER: Deras annorlunda sommarjobb: Driva eget företag

– Det behövs lite trevlig underhållning nu när det har varit tyst och stängt det senaste året. Det här är en fin chans vi kan ge ungdomarna också.

Cecilia Pihl, enhetschef på Ung i Kungsbacka.
Cecilia Pihl är ansvarig för ungdomarna och menar att det är ett roligt koncept. Bild: Privat

Ung i Kungsbacka testade på konceptet med kultursommarjobbare för första gången år 2019 - och efter en succé var det något de ville fortsätta med.

– Vi har fått positiv feedback från invånarna och det har varit väldigt populärt tidigare år. Det är ett samarbete mellan kultur och fritidsförvaltningen och Ung i Kungsbacka, säger Cecilia Pihl.

Åker runt till olika platser och spelar

Det var fem av Kungsbackas tio kultursommarjobbare som spelade på torget under tisdagseftermiddagen. De åker runt till olika platser och spelar mellan fyra till fem låtar med inspiration från olika genrer. Men just vilka platser de besöker är något som kommunen inte velat gå ut med i en fortsatt pågående pandemi.

– Vi har inte något program ute, utan man får hålla utkik efter ungdomarna. Vi vill inte uppmana människor till att samlas för många - men det kan exempelvis vara vid fritidsklubbar, ålderdomshem eller vid badplatser, säger Cecilia Pihl.

Fem av Kungsbackas kultursommarjobbare.
Siri Scholander, Tindra Magnusson, Alvin Roths, Olle Svennson och Ebba Hjälm är kultursommarjobbare. Bild: Sanna Puoskari

En bra kombination för ungdomarna

Alla ungdomar är 17 år gamla och studerar det estetiska programmet på olika gymnasium. Siri Scholander, en av bandets medlemmar som spelade bas på tisdagen, är mer än nöjd över att hon fick just det sommarjobbet.

– Det är jätteroligt, man får hålla på med sin hobby och samtidigt tjäna pengar, det är perfekt, säger hon.

– Jag skulle kunna göra det här gratis, tillägger Tindra Magnusson glatt.

Olle Svensson instämmer och menar att det finns många positiva saker med sommarjobbet.

– Vi har skapat en väldigt bra gemenskap och allt har fungerat väldigt bra hittills.

Även om de inte har hunnit spela på många ställen än har de redan fått positiv respons från invånarna i Kungsbacka som klappade glatt efter framträdandet under tisdagseftermiddagen.

– Jag skulle säga att det har varit väldigt uppskattat, speciellt här på torget. Sen tror jag nog att äldre kanske uppskattar det lite mer. Vi kommer bland annat att spela på äldreboenden och då hoppas jag att de kommer att uppskatta det, säger Ebba Hjälm.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.