Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Solig friskfest när Celine besegrat cancern

Hoppborgar, ponnyridning, bubbel och grill och insamling till cancerfonden. Så såg det ut när familjen Pavel i Vallda bjöd in till friskfest och firade att treåriga Celine nu besegrat cancern.
– I dag firar vi livet, sa Celines pappa Tobias.

Att det var fest på gatan syntes redan på håll. Familjen Pavels villaträdgård var full med barn och familjer, alla vänner som hjälpt dem under den svåra tiden när Celine var som sjukast.

Nu sken solen, grilldoften låg som en lockande hägring över trädgården och både vuxna och yngre gäster hade något svalkande i glasen.

– Vi firar livet med dem som är och varit oss nära under den här tiden. I dag ska det bara kännas kärlek, sade han när familjen satt ner för att snabbt byta ett par ord med Kungsbacka-Posten.

Friskfesten en början

– Känslan är fantastisk, samtidigt är det ju så att vi är helt slut, vi går på reserven. Det har varit så många dagar med så mycket oro, och med frågor om cancern gått tillbaka, eller kommer den att komma igen? Nu ska vi försöka att lägga allt detta bakom oss, och friskfesten är en bra början på det arbetet, fortsatte Tobias Pavel.

– Samtidigt får vi inte glömma att Celine fortfarande är skör, hon har fått minst 50 transfusioner under den här tiden och det är bara några dagar sedan hon avslutade den sista behandlingen. Men friskfesten är också en hyllning till hela familjen, till Valentina och Amadeus, för självklart har den här tiden påverkat dem också.

Gott om folk

Totalt var ett 80-tal personer inbjudna, många med barn och både hoppborgarna och ponnyridningen var flitigt utnyttjade och uppskattade inslag. Bakom grillen stod Tobias pappa Martin och såg till att det hela tiden fanns nya burgare och korvar till hungriga festbesökare.

Suzy Pavel, gift med Tobias morbror, jobbar själv i vården och blev inte sällan den som fick kliva in och svara på föräldrarnas frågor under Celines sjukperiod.

– Jag har försökt stötta och vara där med att förklara procedurer eller besvara frågeställningar kring värden eller vårdprocesser, sånt som annars kan vara svårt att hantera som förälder, berättade hon.

Flera av gästerna var föräldrar till andra cancersjuka barn som Cecilia och Tobias lärt känna under sjukhusvistelserna. En av dem var Monica Wagner med dottern India, som för inte länge sedan fått ett liknande och välkommet besked – att cancern var besegrad.

– Det är naturligtvis fantastiskt att få gå på friskfest och fira livet. Det behövs, och det är viktigt, för det är inte alla som förstår hur mycket man gråter när det här drabbar ens barn, sade hon.

Ringa i klockan

Under festen samlade familjen Pavel in pengar till cancerforskning, men höjdpunkten var att Celine skulle få ”ringa i klockan” också hemma i Vallda. Det är en symbolhandling som används inom cancervården i hela världen – en klockringning som visar att kampen mot sjukdomen är över.

– Hon har redan gjort det på Halmstads sjukhus, nu ska hon ringa i klockan här hemma, när vi har alla våra vänner och familj samlade, sa mamma Cecilia.

Totalt varade Celines cancerbehandling i 913 dagar.

LÄS OCKSÅ: Christer tvekade inte att ge bort sin njure – hoppas fler följer efter: ”Gör ett val”

LÄS OCKSÅ: Elvaåriga Willma är yngsta entreprenören – säljer skejtkläder med egna märket

LÄS OCKSÅ: Professorn larmar om trenden med vitaminer – kan sprida cancer: ”Släng dem!”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.