Sofia från Gällinge i TV4-succé: ”Det började som ett skämt”

Sofia Kurek Fogestedts passion för 50-talsprylar började långt innan hon vann en tävling som pinuppa. Nu tävlar hon igen, i tv-programmet Bytt är bytt.
– Det var nervöst, för man kan ju faktiskt vinna mycket pengar.

ANNONS

Att Sofia Kurek Fogestedt från Gällinge, och hennes kompis Sandra Björk från Heby, deltar i Bytt är bytt började med ett skämt. Sofia och Sandra driver pinup-podden tillsammans, en podcast som handlar om vintage, rockabilly, raggare och 50-talsbilar. Sofia berättade i ett avsnitt att hon besitter en dold talang. Hon kan nämligen vika ut ena tån åt sidan, vilket brukar väcka uppseende.

LÄS MER:Ridån gick ned helt över komikern Peter Strand

Kunde vara med i Talang

– När jag såg på Facebook att Talang sökte deltagare så taggade Sandra in mig. Då kontaktade de oss och undrade om vi ville vara med, men vi sa att det bara var på skämt, berättar Sofia.

Men den deltagaransvariga på programmet gillade de piffiga tjejernas 50-talsstil och undrade om de kunde tänka sig att uppträda med någon annan talang.

– Hon undrade om vi kunde sjunga eller något, men det är inte vår grej. De söker karaktärer, antar jag. Sedan när de ville ha deltagare till Bytt är bytt så sökte vi dit istället.

LÄS MER:Här träffas bilveteranerna i Kungsbacka

Kan vinna en halv miljon

Det är snart ett år sedan första steget togs. Kontakten på produktionsbolaget kom ihåg Sofia och Sandra och de fick göra castings, via nätet, för att se om de platsade. Castingen innebar i stort sett att de fick delta i en testomgång av Bytt är bytt. Första beskedet de fick var att de hamnat på reservlistan, men bara någon vecka senare fick de veta att de passerat tv-produktionens nålsöga. De skulle få delta i tävlingen som går ut på att gissa vilka antikviteter som är mest värdefulla.

Med tur och skicklighet lämnar deltagaren inspelningen en halv miljon rikare. I värsta fall blir vinsten blott en femhundring.

LÄS MER:Carolin Björnerhag testar på det mesta i tv-rutan: ”Ingen dag är den andra lik”

Gillar hattar och solglasögon

Ingen hänsyn tas till att de Sofia och hennes kompis främst har koll på retroprylar från 50-talet. Åtta föremål i olika stil och från olika tidsepoker ska undersökas och deltagarna ska bedöma vilka som är mest värdefulla.

– Vi var öppna med att vi inte kan så mycket. Vi gillar loppisar, Sandra är expert på hattar och jag på solglasögon. Men vi är inga proffs. Vi sa att vi är glada om vi vinner 10 000 kronor, säger Sofia.

I somras åkte Sofia Kurek Fogestedt och Sandra Björk till Stockholm för att tävla. Hur det gick är ännu hemligt, och nyfikna får ha tålamod till på torsdag då programmet sänds. Inte ens Sofia har sett det än, hon ska titta i tv-soffan hemma i Gällinge, tillsammans med familjen.

LÄS MER:Bingolotto firar 30 år – Tobias var med sedan starten

Deltar i raggarfilm

– Det ska bli jätteroligt. Jag kommer ihåg att det kändes lite stelt, man fick inte prata när man ville, och man skulle stå på ett visst sätt.

Men Sofia börjar bli van vid att agera framför kameran. Hon har deltagit i Matz Eklunds film ”Dom kallar oss raggare”, och är nu en av huvudpersonerna i hans nästa film om pinup-kulturen.

– Jag kan tänka mig att vara med i fler program, i snabba produktioner, jag vill inte vara borta från familjen länge. Men det är kul, vi vill ju nå ut till fler än bara de som är inne i vår kultur, säger Sofia Kurek Fogestedt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS