Socialtjänsten pekade ut mamma som våldsam – kritiseras av JO

I en utredning pekade socialtjänsten ut en mamma som våldsam och skrev bland annat att hon brukat våld mot en tioåring. Det var fel, slår Justitieombudsmannen fast efter att ha granskat fallet, och riktar kritik mot individ- och familjeomsorgen i Kungsbacka kommun.
– Det är självklart allvarligt att JO riktar kritik mot vårt arbete, säger Kalle Påsse Sundvall (M), ordförande i nämnden för individ och familjeomsorg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Individ- och familjeomsorgen i Kungsbacka anmäldes tidigare i år till Justitieombudsmannen av en mamma inblandad i en vårdnadstvist. Enligt anmälan hade kvinnan i en av socialtjänstens utredningar pekats ut som barnmisshandlare och anklagats för att ha sparkat på en tioårig pojke. I en av utredningarna som socialtjänsten satte på pränt skrev handläggaren att ”det kan konstateras att modern gått över flera gränser när hon medvetet sparkar på ett barn som ligger på en madrass på golvet och sover”, samt liknande formuleringar om att modern brukat våld i hemmet.

LÄS MER:Jessica är antivaxxaren som tänkte om: ”Jag tror många känner igen sig i mina tankar”

Friad från misstankar

Kvinnan friades senare från misstankar om misshandel av Göteborgs tingsrätt och Justitieombudsmannen har nu granskat fallet.

LÄS MER:17-årig flicka fick sitta och tigga dagarna i ända – hennes svärfar tog pengarna

I sitt beslut slår JO fast att socialtjänstens formuleringar gav intrycket att ”det var objektivt fastställt” att kvinnan använt våld mot barnet. I stället borde socialtjänsten i sina anteckningar varit tydligare med att det handlade om en misstänkt brottslighet som var under utredning.

”Med hänsyn till detta är utredningarna inte utformade på ett sådant sätt att kraven på saklighet och opartiskhet är uppfyllda.”, skriver JO.

Måste utreda

Kungsbacka kommun har fått yttra sig till JO. De försvarar sig med att de fått uppgifter från bland annat polisen och inkomna orosanmälningar, samt från barnen och att de ”har en skyldighet att agera” om barn riskerar att bevittna eller utsättas för våld i hemmet.

LÄS MER:Drabbade mammorna önskar handfast hjälp vid suicidrisk

JO väljer ändå att kritisera socialtjänsten i kommunen.

”Jag ser allvarligt på detta och nämnden för individ- och familjeomsorg i Kungsbacka kommun ska kritiseras för det inträffade. Jag förutsätter att nämnden nu vidtar åtgärder i syfte att se till att något liknande inte ska inträffa i framtiden”, slår Justitieombudsmannen fast.

Kalle Påsse Sundvall (M), ordförande i nämnden för individ och familjeomsorg, säger i en kommentar till Kungsbacka-Posten att han inte i detalj känner till ärendet.

– Så jag kan bara svara generellt, men det är självklart allvarligt att JO riktar kritik mot vårt arbete. Jag får gå tillbaka och ta reda på vad det är som har hänt. Vi har kvalitetssystem som ska förhindra sådana här saker, nu får vi ta reda på varför de inte fungerat, och se vad vi kan göra bättre framöver, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS