Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjen Dybeck-Cederlund
Familjen Dybeck-Cederlund behöver sällan ställa ut sina två sopkärl eftersom de är bra på att avfallsminimering. ”De hämtar varannan vecka men vi ställer ut de varannan eller var tredje gång”, säger Emelie Dybeck. Bild: Ellinor Svensson

Snart kan du bli mästare i avfall och sopsortering

Minimeringsmästarna är en tävling som kort sagt går ut på att minska sitt avfall. Familjen Dybeck-Cederlund var med 2017-2018 och kom på en andraplats i tävlingen.
– Jag tycker verkligen man ska vara med, det är väldigt lärorikt och ingen stor uppoffring, säger Emelie Dybeck.

Hos familjen Dybeck-Cederlund är det full rulle. Treåriga Sally och hunden Maggie springer runt på gräset där vitsipporna börjat blomma. Nils, 6 och Alfred, 9 kör runt en radiostyrd bil på uppfarten till den vita stenvillan på Näsbokrok. Bredvid gärdsgården står ett brunt och grönt sopkärl.

Till ytan sett en helt vanlig familj. Men hela familjen har hamnat på prispallen. De knep en andraplats i tävlingen minimeringsmästarna, där hushåll tävlar mot varandra i avfallsminimering.

– Det var en vän till mig som hade varit med i tävlingen innan och då skrev jag till Kungsbacka kommun och frågade om de också skulle vara med i detta. På den vägen är det, säger Emelie Dybeck.

Hon förklarar att allt som gäller hållbarhet är högt värderat i familjen. Som exempel behöver man inte slänga det som går sönder, utan försöka laga det i stället. Behöver man köpa något kan man försöka hitta det på andrahandsmarknad. Och givetvis, sortera.

– Vi har ett sorteringssystem, nog inte olikt någon annans, med alla olika fack för glas, metall, plast, papper osv. Barnen hjälper till att sortera också, de är en del av deras vardag.

LÄS MER: Två tredjedelar av soporna i Kungsbacka sorteras fel

Utmaning: köpstopp under en månad

Hon tror att barnen har lättare att bry sig om miljön eftersom de växer upp med det och lär sig det i skolan. Men man kan motivera dem genom en belöning om de hjälper till och att informera om varför det är viktigt.

– Det är de vuxna som man ska få med på tåget.

Även Sally som är tre år, snart fyra, hjälper till att sortera.

– Då brukar hon fråga, ska det här vara i plast?, säger Emelie Dybeck och skrattar.

Ett moment under tävlingen var att hushållen hade köpstopp i en månad. Men man fick handla mat, toapapper och andrahandsprylar.

– Jag kan inte se att det var så utmanande, man får se den större bilden. Visserligen var vi rätt så medvetna innan och när man får det som rutin går det av bara farten.

Hon tycker att det var lärorikt att vara med i tävlingen, med inspiration, tips och trix under årets gång med föreläsningar och från de andra familjerna.

– Det var en rolig grej för hela familjen. Det är viktigt att vi tar hand om planeten och värnar om det som redan finns, i stället för att bidra till slit och släng samhället.

LÄS MER: Säröborna blir av med återvinningen – var ett svartbygge

Slänger aldrig mat

Textilier kan återvinnas och mat är någonting som familjen aldrig slänger.

– En fjärdedel av all mat slängs. Bara för att den har ett bäst-före datum betyder det inte att det är dåligt. Smaka, lukta och känn. Jag tror det handlar om att skapa så stora vågor som möjligt. Inte skambelägga folk utan informera och inspirera folk att bli mer miljömedvetna.

Mer information om minimeringsmästarna kommer på kommunens hemsida inom kort. Tävlingen sätter i gång i september och från och med 15 maj kan man anmäla sitt hushåll.

– Om man vill minska på onödiga saker och utgifter och sitt klimatavtryck och lära sig att leva mer hållbart, ska man anmäla sig. Sen får man ju tävla också, säger Maria Samuelsson, avfall- och återvinningschef i Kungsbacka.

LÄS MER: Nytt hopp för återvinning i Särö

Familjen Dybeck-Cederlunds tips för en mer hållbar vardag:

  • Kör på tygblöjor. Det sparar pengar och på miljön.
  • Tänka över och planera inköp – vad har man hemma?
  • Ha en buffé av rester vid veckans slut.
  • Mat är en jättestor klimatpåverkan. Ta hand om det som går att kyla, frys bröd innan det blir dåligt. Lukta, smaka, känn innan du slänger mat.
  • Källsortera till rätt ställe.
  • Nej till reklamutskick.
  • Ta digitala kopior i stället för papperskopior.
  • Köp mat på lösvikt om möjligheten finns.
  • Köp bestick och tallrikar på second hand och återanvänd i stället för engångsartiklar till exempelvis kalas.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.