Den 9 februari slopas de allra flesta restriktionerna.
Den 9 februari slopas de allra flesta restriktionerna. Bild: Andreas Olsson

Smittspridningen fortsatt hög – 2 538 fall av covid-19 i Kungsbacka

Coronarestriktionerna kommer att tas bort den 9 februari, meddelande regeringen under torsdagen. Det innebär också att testningen ser sitt slut.
– Allmänheten behöver inte testa sig alls. Men det är fortsatt viktigt att man stannar hemma när man är sjuk, sade statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Detta kan alltså komma att bli den sista gången Kungsbacka-Posten rapporterar hur många i kommunen och regionen som har smittats.

Vecka 4 bekräftades alltså 2 538 nya fall av covid-19 i Kungsbacka, medan veckan dessförinnan bekräftades 4091 fall.

I hela regionen, Halland har 12 151 fall bekräftats. Veckan innan smittades 14 745 personer. Detta enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

”Pandemin går in i ett nytt skede i Sverige”

Under torsdagsmorgonen meddelade regeringen att man från och med nästa vecka, den 9 februari, kommer att slopa alla restriktioner för vaccinerade.

– Pandemin går in i ett nytt skede i Sverige och globalt. Vi får en annan typ av pandemi med en annan typ av belastning, berättade statsepidemiolog Anders Tegnell, och syftade främst på belastningen som finns inom vården.

ANNONS

Han berättade också att Sverige möjligtvis nu har nått en peaknivå. Andra länder som kan ha nått sin peak är Spanien och Irland.

– Men det är inte bara Sverige som har problem med testningen, utan det är andra länder också. Men även om pandemin går in i ett annat skede så är den inte över. I Sverige finns det fortsatt en hög smittspridning, men ökningen sker inte på samma sätt.

Testningen tas bort för allmänheten

Anders Tegnell ville också påminna alla om att fortsätta vaccinera sig. Och att det är vaccineringen som har gjort skillnaden.

– Vaccinationsarbetet fortsätter. Det är framför allt de äldre vi fortsätter med, men vi börjar även få vaccinationsteckning i de yngre åldersgrupperna. Det är viktigt att vi kan erbjuda alla dos 1, 2 och 3.

”Allmänheten behöver inte testa sig alls”

Något som inte kommer att fortsätta i samma utsträckning är däremot testningen. Den kommer främst att finnas kvar för de som arbetar inom vård och omsorg.

– Vi har en mycket begränsad möjlighet för testningen. Allmänheten behöver inte testa sig alls. Men det är fortsatt viktigt att man stannar hemma när man är sjuk.

Restriktionerna kommer alltså tas bort om mindre om en vecka. Anders Tegnell hänvisade att de kommer lägga upp på deras hemsida närmare i tid kring vad som kommer gälla.

ANNONS

– Restriktionerna gäller fortfarande i en vecka till. Det betyder bland annat att man ska bära munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS