RS-viruset slår hårt mot de allra minsta barnen. Arkivfoto
RS-viruset slår hårt mot de allra minsta barnen. Arkivfoto Bild: Emma Hellström

Smittskyddet varnar för RS-virus: ”Överväg att låta barnen stanna hemma”

Det fruktade RS-viruset fortsätter att härja bland de minsta och inläggningarna ökar i Halland. Nu riktar smittskyddet en uppmaning till småbarnsföräldrar med syskon i förskolan:
– Vet man att det går förkylningar så överväg att låta barnen stanna hemma, säger biträdande smittskyddsläkaren Sandra Samuelsson.

ANNONS
|

RS-viruset är en särskilt smittsam förkylning som framför allt slår hårt på de allra minsta barnen. De har svårt att hosta upp slem och kan till slut få problem med andningen. RS-viruset brukar vanligen slå till under vinterhalvåret. I år har smittvågen kommit ovanligt tidigt i Halland.

LÄS MER:RS-viruset härjar i Halland: ”Ökat flöde av sjuka barn”

– Vi har väldigt många fall just nu, både på akutmottagningarna, men också inlagda på barnklinikerna, säger Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare på region Halland.

Liknar förkylning

Smittan överförs som en förkylning, via droppar och hostningar, och frodas självklart i förskolemiljöer. För de större barnen ger den lindrigare symptom och kan vara svår att skilja från en vanlig förkylning. Förskolebarn som har syskon i spädbarnsåldern riskerar därför att ta med sig smittan hem. Och där kan den slå hårt på de allra minsta barnen.

ANNONS

LÄS MER:Covidutbrott på Gällingeskolan – elever och personal sjuka

Smittskyddet vill inte gå så långt som att tala om stängning av drabbade förskolor. Däremot uppmanas föräldrar nu att tänka över om syskon till spädbarnen måste gå till förskolan.

– Har man en tvååring som vistas på en förskola med många förkylningar och en bebis hemma, så finns ju risken att tvååringen tar med smittan hem. Och vi vet att de allra minsta kan bli väldigt sjuka av RS-viruset, säger Sandra Samuelsson.

RS-virusinfektion hos barn

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får infektionen under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen av lindrigt slag, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

Vanliga symtom är:

• Snuva, ofta med segt slem

• Hosta

• Feber

• Irriterade och röda ögon

• Väsande och pipande andning.

Källa: 1177

På grund av pandemin

Att RS-vågen kommer så tidigt och med sådan kraft hänger sannolikt ihop med pandemirestriktionerna. Under nästan två år har landet levt med begränsade kontakter mellan människor.

LÄS MER:Kungsbackabon om kamelen och motorsågen: ”Saker bara dyker på mig”

– Vi misstänker att det hänger ihop. Vanligen kommer ju RS-smittan i vågor. Nu har vi en större pool av små barn som inte har någon immunitet alls mot det här, på grund av pandemin, säger Sandra Samuelson.

Många på barnkliniken

Smittskyddet avstår dock i nuläget från att peka ut några särskilt utsatta delar av Halland.

– Det vill jag inte spekulera i. Vi ser att allt fler barn läggs in på barnkliniken i Halmstad, men när det gäller Kungsbacka är det säkert så att många föräldrar åker till Göteborg i stället om barnen blir riktigt sjuka, säger Sandra Samuelsson.

LÄS MER:Vildsvin i bamba blev en succé: ”Jättegott”

När det gäller läget på förskolorna i Kungsbacka skriver skolchefen Maria Andersson i ett mejl till Kungsbacka-Posten att de ”kan se en relativt hög sjukfrånvaro i förskolan” men att de ”inte har några uppgifter om vilka sjukdomar barnen är hemma med”.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS