Rekordmånga hallänningar gjorde ett coronatest under förra veckan (mörkblå stapeln), vilket också resulterade i en ny toppnotering för antal nya fall (röda stapeln). ”Rekordsiffran är en konsekvens av att ett stort antal individer rör sig ute i samhället på ett sätt som innebär att man både blir smittad och smittar”, menar kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.
Rekordmånga hallänningar gjorde ett coronatest under förra veckan (mörkblå stapeln), vilket också resulterade i en ny toppnotering för antal nya fall (röda stapeln). ”Rekordsiffran är en konsekvens av att ett stort antal individer rör sig ute i samhället på ett sätt som innebär att man både blir smittad och smittar”, menar kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier. Bild: Region Halland

Smittsiffrorna når nya höjder efter rekordstor provtagning

Närmare 16 700 hallänningar testade sig för covid-19 under förra veckan, vilket är 32 procent fler än någonsin tidigare. Resultatet blev också att rekordmånga nya fall upptäcktes – 2 155. En liten ljuspunkt är att andelen positiva provsvar sjunker, men Region Halland vill inte ropa hej.

ANNONS
|

– Rekordsiffran är en konsekvens av att ett stort antal individer rör sig ute i samhället på ett sätt som innebär att man både blir smittad och smittar. Den höga andelen av den brittiska virusmutationen bidrar också till smittläget. Den har ju konstaterats ha högre smittsamhet, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.

Läs mer: Halland i särklass mest coronadrabbat i landet

De två senaste veckorna har antalet hallänningar som testar sig för covid-19 skjutit i höjden. Förrförra veckans 12 700 prover var en ny toppnotering, men den slogs med råge under vecka 12 då det genomfördes drygt 16 700 tester, det vill säga en ökning med 32 procent.

ANNONS

Ökningen tros bero på att även symptomfria personer rekommenderas att testa sig, om de nyligen haft nära kontakt med någon som blivit covidsjuk. Provtagningsverksamheten har också blivit mer tillgänglig och har numera öppet även söndagar och till 16:30 på vardagar.

Fler nya fall när många testas

Med ett ökande antal tester är det logiskt att det även upptäcks fler fall. Region Hallands summering av vecka 12 slutar på 2 155 nya fall, vilket är något fler än de tidigare rekordveckorna kring årsskiftet.

En skillnad är att det i början av året inte togs alls lika många tester. Andelen som konstaterades smittade var då som mest uppe i 21,5 procent. Förra veckan var andelen positiva provsvar nere i 13,7 procent.

Men Johanna Wiechel Steier ser inte så många ljuspunkter i smittläget.

– Att andelen positiva provsvar sjunker kan tyda på att fler provtar sig utan symptom eller med symptom som är något annat. Totalt sett har vi ändå fler smittade, så det är svårt att glädjas.

Stora konsekvenser för vården

Hon fortsätter:

– Via smittspårningen kan vi se att det främst är i arbetsföra åldrar som smittan sprids, bland annat på arbetsplatser där det inte är möjligt att arbeta på distans och svårt att hålla avstånd. Vi kan även se ett högt antal sjukhusvårdade och att fler yngre än förut behöver sjukhusvård.

ANNONS

Som HP tidigare berättat har Hallands sjukhus från och med idag, måndag, tvingats stänga åtta av 24 operationssalar. Detta för att kunna frigöra personal till covidvården. De minskade operationsverksamheten innebär att cirka 150 hallänningar i veckan får skjuta på planerade ingrepp.

ANNONS