Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Smittan har nästan tredubblats i Kungsbacka – smittskyddsläkaren: ”Omikron dominerar”

I Kungsbacka har det rapporterats om 824 fall av covid-19 under vecka 52. Det är alltså nästan en tredubbling jämfört med veckan innan.

ANNONS
|

LÄS MER:Oro inför skolstarten: ”Mer ansträngt läge”

Coronasmittan fortsätter öka, inte bara i Sverige utan även i Kungsbacka. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten rör det sig om 824 fall av covid-19 under vecka 52. Veckan innan, alltså vecka 51, registrerades det 299 fall. Det är med andra ord nästan en tredubbling av fallen.

Smittskyddsläkaren i Region Halland, Maria Ryberg Mo, berättar att fallen kommer fortsättningsvis öka de kommande veckorna.

– Människor har generellt sett återgått till ett liv med mer sociala kontakter nu jämfört med tidigare under pandemin, säger hon.

LÄS MER:Ansträngt personalläge på sjukhusen – dubbelt så stor frånvaro

Omikron sprider sig

Den största förklaringen enligt henne till den snabba smittspridningen är den nya varianten omikron. Den sprider sig lätt och står för över hälften av fallen i hela regionen.

ANNONS

– Omikron-varianten har en högre smittsamhet än tidigare virusvarianter. Det har i studier visat sig vara lätt att ta sig igenom det skydd som vaccination ger. Det är därför extra viktigt att få det förbättrade skydd som den tredje dosen vaccin ger, för att minska risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Hon uppmanar också alla till att följa de rekommendationer som finns och stanna hemma vid minsta lilla symtom. Och de som inte har vaccinerat sig än ska göra det så fort som möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS