SMHI varnar för snö i stora delar av Halland och Västra Götaland

Det väntas komma stora mängder snö och regn i Halland och Västra Götaland under onsdagen. Vädret kan orsaka problem i trafiken och elnätet och SMHI har gått ut med en gul varning.
– Det krävs inte mycket innan det kommer bli besvärligt, säger Niklas Ejmevik, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Den gula varningen gäller stora delar av Västra Götaland och Halland. Och börjar gälla under natten till onsdag då ett regnoväder från väst drar in över Sverige. Det övergår under morgonen till ett snöfall.

– Förmodligen kommer det nog lägga sig en del snö. Runt Göteborg kan det nog handla om fem centimeter snö, säger Niklas Ejmevik.

Han berättar även att varningen gäller för Kungsbackatrakterna.

– Men jag tror inte att det är där det kommer att falla som mest snö. Det kommer in som regn under morgontimmarna och snön väntas lägga sig mer inåt land.

En gul varning innebär bland annat att det är risk för olika trafikproblem och att elförsörjningen kan komma att påverkas.

ANNONS

– Det är tung och blöt snö som kommer, så det krävs inte mycket innan det blir besvärligt. Det blir ju snömodd och halka.

Då är vädret som värst

Enligt prognosen kommer snön att hålla i fram till eftermiddagen innan det återigen går över till snöblandat regn och senare regn. Under kvällen blir det lite uppehåll.

– Det kommer vara som värst under förmiddagen på onsdagen. Det kommer inte bli något långvarigt snötäcke.

Temperaturerna kommer gå från ett par plusgrader under den tidiga morgonen till nollgradigt, vilket enligt Niklas Ejmevik gör trafikläget ännu mer besvärligt.

Hur kommer det se ut under torsdagen?

– Torsdagen är lugn när det gäller snö men det kommer vara blåst och regn. Men inte tillräckligt för att utfärda en varning. Ute på havet kommer det vara en del kuling.

Gul varning för snöfall

Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

Begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI.

LÄS MER:Nya ord 2022: Från epadunk till permakris

LÄS MER:Rånade svarttaxikunder – döms till fängelse

LÄS MER:Mellandagsrean i full gång i Kungsbacka: ”Dubbel julklapp”

ANNONS