Paraply, regn, Odinsgatan, Göteborg.
Paraply, regn, Odinsgatan, Göteborg. Bild: Robin Aron

SMHI varnar för skyfall i Västsverige

Dags att packa ner parasollet och plocka fram paraplyet – värmeböljan ger vika för svalare temperaturer och stora regnmängder. Under måndagskvällen varnar SMHI för stora regnmängder i Västsverige.
– Det är risk för skyfallsliknande regn, säger meteorologen Emelie Karlsson.

ANNONS
|

Värmebölja och strålande sol har präglat stora delar av sommaren, men nu är det slut med det – i alla fall för tillfället. Under måndagen väntas stora regnmängder dra in över Västsverige och senare i veckan sjunker även temperaturerna.

– Det finns redan nu en del regn och åskskurar som har bildats över Skaraborg och vi räknar med att de under dagen kommer att passera längs Västkusten, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en varning om risk för stora regnmängder i nordvästra Götaland.

– Det är risk för skyfallsliknande regn som kan ge mer än 35 millimeter på kort tid. I samband med det kan det också förekomma åska och kraftiga vindbyar, säger Emelie Karlsson.

ANNONS

LÄS MER:De stod 30 meter från blixtnedslaget – ”allt blev vitt”

Skyfallsliknande regn

Det är svårt att säga exakt var skyfallen kommer att hamna, men varningen gäller hela Västkusten från Halland upp till Bohuslän och en bit in i landet.

– Normalt sett så har man stora lokala variationer. På vissa håll kanske det inte kommer något regn alls medan det precis i närheten kan komma väldigt kraftiga skurar.

Under måndagen väntas, trots skyfallet, relativt höga temperaturer omkring 25 grader i stora delar av Götaland. Men i takt med att veckan fortskrider kommer även värmen att försvinna.

Under veckan väntas det ostadiga vädret hålla i sig med temperaturer på omkring 20 grader, som blir något lägre i samband med regnskurar.

– Så det blir en ändring av temperaturen i stort. Vi har ju haft en period med höga temperaturer och nu kommer vi att ha sjunkande.

LÄS MER:Rekordmånga gräsklippare gick sönder under åsknatten

Hoppet om värme är inte ute

Den som nyligen har gått på semester och hoppas på att supersommaren ska återvända riskerar därmed att bli besviken. Det ostadiga vädret ser ut att hålla i sig så långt prognosen sträcker sig – men hoppet är inte helt ute, säger Emelie Karlsson.

– Vi är i slutet av juli nu, vi har fortfarande hela augusti kvar. Det kan bli fortsatt ostadigt väder eller en återgång till varmare väder, det är svårt att säga nu, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Blöt natt för räddningstjänsten – åkte på flera larm

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS