Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SMHI har utfärdat en varning om risk för skogsbrand i Halland. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage
SMHI har utfärdat en varning om risk för skogsbrand i Halland. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

SMHI: Risk för skogsbränder i hela Halland

Det är torrt i markerna och risk för skogsbränder – i hela Halland. SMHI utfärdade risken på tisdagsförmiddagen.

Vid 09-tiden på tisdagen gick SMHI ut med att det finns risk för skogsbränder i Halland. Riskerna gäller för hela länet.

– Det här gör vi dagligen så det gäller just nu under tisdagen och så tittar vi vidare under dagen om det ska gälla vidare, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det är den senaste tidens väder som har gett upphov till risken för skogsbränder.

– Vi tittar på hur det ser ut och om det finns förutsättningar för att det ska kunna uppstå. Det är lite olik faktorer som påverkar: Torr luft, att det inte har varit så mycket nederbörd och att det är varm och soligt gör att risken ökar, säger Sofia Söderberg.

Räddningstjänsten: ”Uppmanar allmänheten att vara jätteförsiktiga”

Räddningstjänsten i väst samordnar i hela Halland och även med grannlän. De följer riskläget, som är satt på en nivå mellan ett och fem, varje dag. Ligger det på nivå fem under en längre period och en förändring inte finns i sikte kan det komma att bli ett eldningsförbud. Där är vi inte än.

– Vi har inga signaler på att det är aktuellt just nu, men vi uppmanar allmänheten att vara jätteförsiktiga. Just nu är det torrt i skog och mark och man måste verkligen vara försiktig om man eldar, säger Jan Sjöstedt, räddningschef för räddningstjänsten i väst.

Så hjälper MSB till om det behövs

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer brandriskläget och har dialog och samverkan med bland annat kommuner och länsstyrelser. MSB utgår från samma underlag som SMHI gör när de meddelar om brandrisk.

– När kommunens och regionens egna resurser inte räcker till vid en större händelse, har MSB förstärkningsresurser som kan ställas till förfogande, säger Stefan Andersson, handläggare naturolyckor/skogsbrand på MSB.

I nuläget ser MSB:s aktuella beredskap ut som följer: Två helikoptrar i Jönköping, två i Växjö, två i Västerås och två skopade flygplan i Nyköping.