Arkivfoto
Arkivfoto Bild: nyvalll

Smekmånaden är slut – nu införs kostnad för laddning av elbilar

Sedan utbyggandet av laddningsplatserna för elbilar i kommunen började, för två år sedan, har det varit gratis att ladda. Men nu införs avgifter.

ANNONS
|

Kungsbacka ligger i framkant gällande elbilar. Internt finns runt 150 stycken laddningsstationer för fordonen, som kommunens personal använder sig av.

Hur många det finns för allmänheten just nu är svårt att säga, för det tillkommer stolpar i en rasande fart.

– Innan året är slut kommer vi ha 41 laddningspunkter på olika platser i kommunen, säger Emanuel Forsell, enhetschef för parkering och tillstånd i Kungsbacka.

För två år sedan började stolparna poppa upp och hittills har man kunnat ladda sin bil gratis. Orsaken till detta är en teknikalitet.

– Det har varit lite smekmånad kan man säga. Anledningen är att vi, under uppbyggnadsfasen, inte har kunnat upphandla ett betalningssystem. Men nu är 75-80 procent av laddningsstationerna färdiga, säger Emanuel Forsell.

ANNONS

Läs mer: Kungsbacka bäst i Sverige på elbilar – "Fantastiskt roligt"

Enligt kommunens hemsida gäller kostnaden endast för några av stationerna än så länge.

– Men de flesta har det nog skulle jag tro och mycket snart, inom några veckor, så kommer alla att kosta, tror Forsell.

Priset för laddning kommer till en början att vara 2,5 kronor/kilowatt-timme. Ett pris som kan komma att både sänkas och höjas med tiden.

– Det är ett standardpris. Tanken är att elkostnad och löpande avgifter ska finansieras, men vi ska inte tjäna på det. Det är ett självkostnadspris.

Kostnaden för elen går till det elbolag som kommunen har upphandlat för laddningsplatserna. Utöver elkostnaden tillkommer p-avgiften.

Lär mer: Elbilarna har kommit för att stanna

Tove Gontran

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS