Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Småbarnsföräldrar fuskar till sig miljoner – genom vab

Genom att påstå att de tar hand om sina sjuka barn drar fuskarna in tiotusentals kronor – samtidigt som de får lön från arbetsgivaren. Försäkringskassan har krävt tillbaka 44 miljoner kronor från vab-fuskare hittills i år. Men troligtvis är mörkertalet stort.
– Det är väldigt illa, det gör mig illa till mods, säger Charlotta Östlund på Försäkringskassan.

ANNONS
|

Uppskattningsvis försvinner mellan 25 och 30 miljarder i bidragsbrott från den svenska statskassan varje år, enligt polisen.

Kungsbacka-Postens granskning visar att samtliga Kungsbackabor som dömts för bidragsbrott vid Varbergs tingsrätt de senaste två åren har fuskat med vab.

De är vanliga småbarnsföräldrar som drar in tiotusentals kronor genom att ta ut tillfällig föräldrapenning – samtidigt som de jobbar och barnen är på förskolan.

LÄS MER: Miljardbelopp försvinner i bidragsbrott – polisen: ”Pågår plundring”

Miljontals kronor försvinner varje år

Fusket med vab är också det vanligaste bidragsbrottet hos försäkringskassans samtliga bidragstagare. Hittills i år har myndigheten ställt återkrav på 44 miljoner kronor för felaktigt vab, under hela 2020 var motsvarande siffra 56 miljoner kronor. Men siffrorna visar bara fusket som upptäcks.

ANNONS

– Det kan finnas ett stort mörkertal, det har vi ingen statistik på, säger Charlotta Östlund, chef på avdelningen för kontroll på Försäkringskassan i väst. Hon berättar att de kontinuerligt gör kontroller och ”körningar” i systemet för att försöka hitta det som kan vara fusk.

900 polisanmälningar om vab-fusk 2020

Försäkringskassan gjorde också närmare 900 polisanmälningar gällande misstänkt vab-fuskande förra året. Totalt gjordes över 5 600 anmälningar om bidragsbrott från myndigheten.

– Det är väldigt illa, det gör mig illa till mods. Socialförsäkringen är ett helt fantastiskt system och det ska gå till dem som verkligen har rätt till det, säger Charlotta Östlund.

Charlotta Östlund, chef på enheten för kontroll på Försäkringskassan i väst.
Charlotta Östlund, chef på enheten för kontroll på Försäkringskassan i väst. Bild: Privat

Tydlig bevisning

Anledningen till varför vab-fusket lagförs i stor utsträckning är troligtvis att brottet är enkelt att bevisa, enligt Lena Lithner, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Halmstad.

– Jag tror det är vanligt av den enkla anledningen att de inte är så svårt att utreda. Man har anmält vård av sjukt barn och sen har man fått lön. I bland har man till och med bevis i form av stämpelklocka och även från förskolan. Oftast säger man att det råkat bli fel, säger hon.

Enligt Charlotta Östlund är fusket med vab vanligt på grund av att det är ett vanligt bidrag. Hon håller med åklagaren om att det är enkelt att bevisa.

ANNONS

– Det blir väldigt tydligt om barnen varit på förskolan och du har vabbat. Man ska veta att om man fuskar så brukar man bli påkommen med tiden och polisanmälningsfrekvensen är hög, säger hon.

Tror att fusket alltid kommer finnas

Många av Kungsbackaborna som lagförts uppger för polisen att det handlar om slarv. En kvinna nämner i förhör att hon inte förstod hur systemet fungerade.

– Jag vet egentligen inte hur jag ska berätta, jag har nog inte riktigt fattat appen på Försäkringskassans hemsida, säger hon.

Är systemet för krångligt, är det därför många fuskar?

– Jag tycker att vi har ett enkelt system. Att det är enkelt att ansöka på vår hemsida, säger Charlotta Östlund.

Vad ska man göra för att folk ska sluta fuska?

– Vi behöver öka medvetenheten hos allmänheten att det inte är okej att fuska. Det är straffbart att komma med felaktiga uppgifter. Över lag tror jag att de allra flesta är måna om att göra rätt och riktigt. Men jag tror att vårt samhälle är sådant att där det finns pengar kommer det alltid finnas personer som försöker utnyttja det. Även om vi ändrar våra system kommer man hitta kryphål.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS