Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smörrebrödskafé till Innerstaden: ”Det blir wienerbröd och danska kakor”

Den danska foodtrucken med röd pölse och smörrebröd parkerar. Till Valborg öppnar Majbritt Kilde Löfgren kafé i Röda stugan.
– En röd stuga med rödvitt staket, vad passar bättre än dansk fika i den trädgården?

Happy Dane, den lilla svarta vagnen som säljer danska specialiteter har gjort succé under ett år då många konkurrenter haft det tufft. Hämtmat har gått att sälja även i en pandemi och Majbritt Kilde Löfgren har rullat runt både inom och utom kommunen. Men den senaste tiden har hon letat efter en bas att stå på.

– Det är många som beställer av mig, och väldigt många som ringer och frågar var jag står någonstans för tillfället. Det blir skönt att ha ett fast ställe att lämna ut beställningarna från, säger hon.

Hon har drömt om ett trädgårdskafé, men det kryllar inte av centrala trädgårdar i Kungsbacka. När hon kom att tänka på att den anrika Röda stugan stått utan verksamhet i ett och ett halvt år tog hon ett spontant beslut att ringa kommunen och kolla läget.

Röda Stugan på Norra Torggatan, en av tre kvarvarande byggnader som överlevde stadsbranden 1846. Arkivbild. Bild: Gustaf Görfelt
Röda Stugan på Norra Torggatan, en av tre kvarvarande byggnader som överlevde stadsbranden 1846. Arkivbild. Bild: Gustaf Görfelt

– Sedan gick allt väldigt snabbt. Jag tycker att om rätt ställe dyker upp så måste man ta chansen. Jag får förhoppningsvis nycklarna i veckan.

Då börjar alltså arbetet med att färdigställa stuga och tomt inför premiären på Valborgsmässoafton. Det blir en del nyheter i sortimentet, som Happy Dane inte serverat tidigare. I kaféet kommer naturligtvis fikabröd från grannlandet erbjudas.

– Det blir wienerbröd och danska kakor, och självklart smörrebröd. Det blir ingen glass och inga våfflor som serverats i Röda stugan tidigare, utan det blir en helt nytt koncept för stugan, säger Majbritt Kilde Löfgren.

Onsdag till söndag är tanken att kaféet ska vara öppet och till en början, på grund av corona, får gästerna enbart sitta utomhus. Men foodtrucken kommer finnas kvar. Den ska parkeras i hörnet av trädgården och kommer fortsätta rulla ut på mässor, bröllop, studentfester och events. I sommar ska det nya konceptet växa fram, men Majbritts övertygelse är att satsningen är ett långsiktigt projekt.

– Jag är uppbokad på en hel del evenemang i sommar, och det tänker jag inte avboka. Till nästa sommar får jag kanske anställa någon som hjälper mig, säger Majbritt Kilde Löfgren.