Släpper bok om högerradikaliseringen: ”Tyvärr blir jag stämplad som vänster”

Att debattören Andreas Magnussons bok kommer ut kommande valår är ingen slump. Han vill uppmärksamma en trend han noterat, och som exempel använder han Joakim Lamotte och Ebba Busch.
– Jag är inte hård mot dem, jag anser att de är en temperaturmätare på vad folket tycker.

ANNONS
|

Läraren Andreas Magnusson från Vallda har varit debattör länge, och han säger att han ser en högerradikalisering inom debattklimatet. När den startade vet han inte, men han tycker sig se en brytpunkt runt 2014-2015.

Flyktingvågen ändrade debatten

– I samband med Sverigedemokraternas valframgångar i valet 2014, och flyktingvågen året därefter, började man prata helt annorlunda, säger han.

Efter många år som krönikör på Magasinet Paragraf har han samlat på sig tillräckligt med material för att skriva sin första bok om just högerradikaliseringen, som ska släppas nästa vår, under valåret.

– Jag hoppas på att väcka debatt.

Boken är i stort sett klar, mycket av researchen är gjord inför krönikor till tidningen. Men eftersom ämnet är nutidshistoria finns det fortfarande möjlighet att nya kapitel tillkommer. Dock uppger Magnusson att han i nuläget inte ser något tecken på att den så kallade högerradikaliseringen avtagit. I boken ger han levande exempel, i form av Joakim Lamotte, Hanif Bali och Ebba Busch, bland andra, och jämför vad de sa för ett antal år sedan, med vad de säger nu.

ANNONS

LÄS MER:Tusentals Kungsbackabor får skydd mot radioaktivitet

Lamotte varnade för SD

– 2014 varnade Lamotte för SD, det kan man inte tro idag. Hanif Bali pratade för tio år sedan om avhumaniseringen. Kristdemokraterna var från början inget högerparti och man satsade på mjuka värden. Idag är det ett helt annat parti, säger Andreas Magnusson.

Han är inte oförstående till trenden, han beskriver dessa populära opinionsbildare och politikers retorik som temperaturmätare på vad folket tycker.

– Mellan 1950 och 1980 minskade klyftorna, men därefter ökar de igen. Gapet mellan fattiga och rika fortsätter öka oberoende av regering. Det spelar ingen roll om vänstern eller högern leder Sverige, klyftorna ökar, och då känner sig många utanför och söker andra lösningar.

LÄS MER:Han vill få bort biltrafiken förbi torget – ”Storgatan har blivit en smitväg”

Gillade Reinfeldt

Andreas Magnusson önskar att debattklimatet lugnas ner, och han är trött på att avfärdas som vänsterradikal.

– Jag sympatiserade mycket med Fredrik Reinfeldts politik 2014. Mitt mål är inte att alla ska rösta vänster, men jag vill ha stopp på den högerpopulistiska kapplöpningen. Min förhoppning är att partierna börjar prata om det de är bra på. Liberalerna ska driva frågor om individens frihet, socialister ska prata om solidaritet. De ska tro på sin egen ideologi, och inte bara prata om migration.

Debutanten är beredd på reaktioner efter boksläppet. Han är van vid att sticka ut hakan och har många gånger fått ta emot hat och ibland till och med hot, via sociala medier och mejl.

ANNONS

– I början blev jag orolig, men man blir avtrubbad, faktiskt. Man får inte tystna, och jag hoppas ju på att det blir lite debatt kring boken, säger Andreas Magnusson.

LÄS MER:Liane, 90, ställde politikerna till svars: ”Jag vill inte gå hungrig igen”

Andreas Magnusson

Ålder: 47.

Bor: Vallda.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Lärare i svenska och religion, krönikör Magasinet Paragraf.

Intressen: Musik, spelar i bandet Oblomov.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS