Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Adolfsson, skyddsombud för Kommunal på Ekhagas äldreboende i Onsala. Bild: Mia Sandblom, Privat
Bengt Adolfsson, skyddsombud för Kommunal på Ekhagas äldreboende i Onsala. Bild: Mia Sandblom, Privat

Skyddsombudet om läget på Ekhaga: ”Fortfarande mycket att förbättra”

Extern kritik, kommunens krav på åtgärder och en sommar med flera allvarliga händelser på Vardagas äldreboende Ekhaga. Skyddsombudet Bengt Adolfsson beskriver att läget fortfarande är allvarligt men att arbetsgivaren har tagit till åtgärder.
– Det finns fortfarande mycket att förbättra. Men jag trivs på mitt jobb, det är rätt bra ändå, säger han.

Kungsbacka-Posten har tidigare skrivit om Ekhaga som är ett av Vardagas fyra äldreboende i kommunen. Det var i somras som en Lex-Sarah rapport gjordes efter att 29 olika händelser inträffat på boendet. Bland annat hade vårdtagare fått ligga i sin egen avföring och det fanns incidenter där mediciner hade glömts. Bengt Adolfsson är lokalt skyddsombud för fackförbundet Kommunal på Ekhaga och sitter även i patientnämnden för Moderaterna i Halland. Han arbetade inte på boendet under den aktuella perioden på grund av sjukskrivning och semester.

– Jag kan inte uttala mig om hur det var då men jag hälsade på jobbet en dag. Det var efter att det hade skrivits om bristerna i Kungsbacka-Posten, men jag hade ingen aning om det då. När när träffade min chef så sa hon: ”Vet du vad Bengt, det värsta är att det mesta som står i artikeln är sant”, säger han och fortsätter:

– Men det som var bra var att man erkände det direkt så att man kunde sätta in åtgärder.

LÄS MER: Kritik mot låga löner hos Vardaga: ”Blev helt paff”

Svårt att få in personal

I Lex-Sarah rapporten framkom det att vårdtagarna fått lida till följd av låg kompetens bland vikarier. Men det har varit svårt att rekrytera personal av flera anledningar, menar Adolfsson.

– Vardaga tog över boendet i april, vilket gjorde det svårt att få tag i personal till semestern. Sen är det många vikarier som blivit sjuka och det har varit svårt att få tag i personal med rätt kompetens. Men det är inget isolerat problem hos oss, det är svårt att hitta erfaren personal till äldreboenden runt om i Sverige, säger han.

LÄS MER: Ny revisionsrapport visar att Vardaga har svåra brister i samtliga äldreboenden

Han berättar att det fanns en oro bland personalen innan Vardaga tog över Ekhaga. De hade läst om alla turer kring Kolla äldreboende.

– Klart vi var oroliga. Men det har ändå fungerat rätt bra. Vi har en stabil och bra personalgrupp. Det som hände i somras var fruktansvärt olyckligt. Det har varit dålig introduktion men så var det även innan Vardaga tog över, säger han.

LÄS MER: Trots högt antal avvikelser på Ekhaga – inte värst

Börjat bemanna upp

Alla Vardagas fyra boenden i kommunen har fått kritik i den externa rapport som revisionsbyrån Ernst & Young presenterade i augusti. Bland annat finns det brister och risker i Vardagas följsamhet till avtalet med kommunen och till lagstiftningen som berör verksamheten. Arbetet med att följa upp bristerna fortsätter. Enligt skyddsombudet Bengt Adolfsson har arbetsgivaren vidtagit flera åtgärder.

– Det känns som de tar detta på allvar. Alla företag vill gå med vinst men nu har de dels anställt mer personal och dels börjat beordra in ordinarie personal i stället för att ta in nya vikarier. Man tar in folk, det är ingen som vågar riskera något annat i dag, säger han.

LÄS MER: S vill bryta med Vardaga direkt: ”Dags att ta ansvar”

Några av nyanställningarna kommer att vara permanenta lösningar och andra i några månader. Kommunens deadline för hur lång tid Vardaga har på sig att lösa problemen har gjort att även utbildningar som påbörjades i våras nu har kommit igång.

– För några veckor sen fick alla tillsvidare- och visstidsanställda gå flera utbildningar i lyft- och förflyttningsteknik. Vi har även gjort utbildningar på nätet.

LÄS MER: Efter vårdskandalen på Ekhaga – läget betydligt allvarligare än väntat

Tror du att utbildningarna hade blivit av även om man inte haft kniven mot strupen?

– Det är klart det blev lite mer eld i baken efter att kritiken kom. Jag tror de säkert hade blivit av men inte lika snabbt. Men man befinner fortfarande sig i ett allvarligt läge, säger Bengt Adolfsson.

”Fortfarande en jätteutmaning framför oss”

Han tycker framför allt det är bemanningen som är det största problemet.

– Jag tror att alla bristerna som vi har haft och det som hände under sommaren beror på bemanningen. Vi har fortfarande en jätteutmaning framför oss, det finns mycket att förbättra. Men jag trivs på mitt jobb, det är rätt bra ändå.

Tror du att Vardaga kommer tillrätta med problemen och den kritik som riktats från kommunen och den extern aktören?

– Ja det tror jag, bortsett från bemanningen som är ett problem hos alla äldreboenden. Men de har ju börjat sätta in extra personal, så vi får se hur det blir.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.