Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka, välkomnar lättade karantänsregler.
Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka, välkomnar lättade karantänsregler. Bild: Tobias Sandblom

Skolan välkomnar lättad karantän: ”Slipper sitta hemma friska”

På för- och grundskolan i Kungsbacka välkomnas beskedet om lättnader i karantänsreglerna.
– Nu slipper i alla fall personal sitta hemma friska, säger skolchefen Maria Andersson.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten kom på torsdagen med besked om lättnader när det gäller karantän för covidsmitta i hemmet. Bland annat minskas rekommendationen om antal dagar man ska hålla sig hemma. Nu gäller fem dagar, och två av dem ska vara smittfria.

LÄS MER:Frivilliga ställer upp som vikarier – förskolor kan öppna: ”En ljusning”

För den hårt pressade skolverksamheten i Kungsbacka är de nya rekommendationerna välkomna.

– Vi hoppas att personalsituationen nu kan lätta. Framför allt kommer vi slippa ha anställda som sitter hemma friska, säger skolchefen Maria Andersson till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Fem förskolor stängs ner – skolchefen: ”Jag ser ingen ljusning”

Tufft läge

Sedan skolstarten har personalsituationen varit ansträngd, framför allt inom förskolan. I måndags tvingades fem förskolor hålla stängt på grund av personalbrist. Kommunen gick till och med ut och vädjade till både allmänhet och kommunanställda om att jobba extra för att hålla förskolor öppna.

ANNONS

Under de nya reglerna hoppas Maria Andersson få tillbaka flera nyckelpersoner ute i verksamheterna. Hur många det handlar om är för tidigt att säga.

LÄS MER:Coronautbrott på Fjordskolan – elever skickas hem

– Jag har ingen statistik, eftersom rapporteringen släpar under rådande förhållanden. Många är hemma sjuka, andra vabbar och flera sitter i karantän. När det gäller de sistnämnda så litar jag på att de har koll på antal dagar de varit hemma och när de kan återkomma i arbete, säger Andersson.

Många ställer upp

Samtidigt har kommunens vädjanden om extrapersonal till förskolorna fått stort gensvar. Både invånare och kommunanställda har gått in och vikarierat för att lösa upp de svåraste personalkriserna.

– Det är för tidigt att andas ut och vi fortsätter att sitta på tårna, men vi kan se att vikarietillgången börjar lätta en aning just nu, säger Maria Andersson.

I den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten rapporterades en ökning med 2 000 nya coronafall i Kungsbacka bara den gångna veckan.

Förutom nya karantänsregler ska personer med särskilda medicinska skäl, eller de som arbetar i vården nu få förtur att testa sig. Det ska också gälla lärare och andra nyckelpersoner som måste närvara fysiskt på sin arbetsplats. Däremot rekommenderas allmänheten inte att ta PCR-test vid misstänkt smitta. Folkhälsomyndigheten rekommenderar där numera i stället ett så kallat antigentest, och att stanna hemma i fem dagar vid misstänkt smitta.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS