Skenande materialpriser och räntehöjningar – så påverkas byggena i Kungsbacka

Lågkonjunktur, skenande materialpriser och räntehöjningar sätter djupa spår på byggmarknaden. Flera av de stora aktörerna i Kungsbacka medger att de nu avvaktar och analyserar utvecklingen för de kommande byggprojekten.
– Vi tar ett omtag för att anpassa oss till det rådande konjunkturläget, säger Jessica Wikestam, marknadschef på Aranäs, som just nu bygger miljardprojektet Valand.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina och den pågående elkrisen har snabbt kastat Sverige mot en lågkonjunktur. Inflationen rusar och Riksbanken höjer räntan, två faktorer som kraftigt påverkar byggbranschen. Till det ska läggas skenande materialkostnader, där både leveranser och tillgång till material släpar efter sedan covidpandemin.

Det ekonomiska läget har redan börjat skapa svallvågor för fastighetsbolagen.

Riksbyggen, som snart börjar bygga på Stenhuggeritomten i Kungsbacka, förklarar att de nu ”avläser läget”. Bolaget ska bygga 300 bostadsrätter med priser ”som snickare och sjuksköterskor har råd med” och detaljplanen ska ligga klar under våren.

– Vi vill ju komma igång så snart som möjligt, men vi behöver sälja 50 procent innan produktionen startar. Materialpriserna har ju gått våldsamt uppåt, men vi vilar inte på hanen, vi vill igång, säger Anders Sandberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

ANNONS

Fortfarande med priser för ”sjuksköterskor och snickare”?

– Ja, det är målsättningen. I vår ägarstruktur finns ju flera av de stora fackförbunden så det är alltid en strävan, säger Sandberg.

Skakig marknad

Han bedömer att en säljstart för området kan bli aktuell tidigast om ett år, men medger att marknaden just nu är skakig:

– Det som inte får hända är att vi får en kalldusch där räntan sticker iväg ännu mer, eller att vi hamnar i ett läge där marknaden står still, där ingen vill varken köpa eller sälja bostäder, säger han.

Högre ränta, tillsammans med stigande byggpriser pressar inte bara byggföretag och stressar bostadsköpare. Fastighetsbolagens vinstmarginaler påverkas också av det som nu händer i konjunkturen.

Tar omtag

Kungsbackas största privata fastighetsägare, Aranäs, börjar snart bygga tre punkthus med 84 lägenheter på Tingberget. I ett mejlsvar till Kungsbacka-Posten skriver bolagets marknadschef Jessica Wikestam att inget förändrats när det gäller det projektet som väntas vara igång före årsskiftet. Däremot skriver Wikestam att bolaget ”ser över helheten”, inte minst när det gäller kvarteret Valand.

– I Valand tar vi ett omtag för att anpassa oss till det rådande konjunkturläget. Det innebär att vi för att komma vidare arbetar parallellt med utveckling och projektering av två kvarter, ett med hyresrätter (kvarter 5) och ett med bostadsrätter (kvarter 3 Oasen). I dagsläget har vi inte tidpunkt för byggstart utan ber att få återkomma i frågan, skriver Jessica Wikestam.

ANNONS

Så sent som i somras var annars planen att kvarteret Oasen i Valandprojektet skulle byggstartas efter årsskiftet.

Tror på affären

Bara ett par mäklarstenkast öster om centralorten ligger JM långt framme med Tölö Ängar etapp 3. Totalt planeras cirka 150 bostäder, hälften hyresrätter och hälften med olika former av äganderätter. Hos JM finns ingen tvekan om att bostadsmarknaden i Kungsbacka är stark, trots den skakiga konjunkturen.

Kerstin Westling, projektutvecklare på JM, uppger att de redan får påringningar från intresserade köpare. Ändå finns området bara att hitta på kommunens hemsida och med ”långt kvar till säljstart”.

– Vi ser positivt på att detta rullar på som det ska. Sedan vet vi ju inte hur marknaden reagerar den dagen vi börjar sälja, men vi är stabila i vår affär och vi tror på det här området, säger Kerstin Westling.

Fortsätter som planerat

I stadskärnan, granne med nya parkeringshuset, bygger Magnolia Bostads AB just nu Lindens Park, ett område med 350 hyresrätter. Bygget startades i april, och står enligt planen klart för att ta emot de första hyresgästerna 2024.

Enligt Marita Björk, pressansvarig på Magnolia, så fortsätter projektet som planerat.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS