Fler riskerar böter och att dömas för olovlig körning efter skärpta krav på a-traktorer. OBS! Genrebild. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Fler riskerar böter och att dömas för olovlig körning efter skärpta krav på a-traktorer. OBS! Genrebild. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Bild: Linnéa Hjortstam

Skärpta krav på a-traktorer – fler kan dömas

Allt fler unga väljer a-traktor – men nu skärps kraven. Enligt ny praxis kan fler komma att få böter och dömas för olovlig körning. Polisen i Kungsbacka ser positivt på förtydligandet.
– Man har fått en tydligare bild av vad som gäller, säger polisassistent Johan Holmbäck.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Motorintresset har ökat kraftigt i landet och allt fler unga väljer att köra a-traktor och mopedbil. Förra året ökade antalet registrerade a-traktorer i landet explosionsartat, med hela 27 procent, enligt statistik från Transportstyrelsen.

I Kungsbacka ligger man över rikssnittet, med en ökning på 42 procent förra året, visar siffror från myndigheten Trafikanalys. Men ökningen har också inneburit fler konflikter och regelbrott. På Facebook har arga grannar klagat på ungdomar som kör race och spelar hög musik på natten. Polisen har också arbetat mycket för att öka trafiksäkerheten genom kontroller av fordon och kunskapsspridning vid skolor.

– Vi ser att vi har mycket motorburen ungdom i kommunen, men jag tycker att vi har en god relation med de flesta. Vi pratar med dem nästan dagligdags och kollar läget och de sköter sig mycket, mycket bättre nu än bara för några år sedan, säger Johan Holmbäck, polisassistent i Kungsbacka.

Skärpta krav

Men vilka påföljder som ska gälla om man faktiskt bryter mot reglerna har däremot inte varit helt tydligt, förklarar Johan Holmbäck.

– Vi har så klart alltid rapporterat om man åkt på ett farligt sätt, men det har inte funnits någon ordningsböter eller så.

Efter att två domar nyligen vunnit laga kraft har ny praxis börjat gälla. Det innebär skärpta krav där polisen numera både kan ge böter och skriva anmälan om olovlig körning i fler fall.

– Man har fått en tydligare bild av vad som gäller. Ett problem vi sett är till exempel att många registreringsbesiktigar fordonet när allt ser rätt ut, men sedan mixtrar med bilen i efterhand så att man exempelvis kan köra med fler passagerare. Innan ledde det bara till en ombesiktning, men nu öppnas det upp för att fler kommer att leda till olovlig körning, säger Johan Holmbäck.

Dagsböter och indraget körkort

Det är generellt sett inte tillåtet med passagerare i en a-traktor, men det är enligt ny praxis upp till varje enskild polis att från fall till fall göra en bedömning om det utgör någon fara.

– Det mesta jag varit med om är att man sitter sju stycken i en a-traktor. Då blev det samtal hem till föräldrarna. Men nu kan man ju skriva en anmälan, säger Johan Holmbäck.

Döms man för olovlig körning kan det både leda till dagsböter, indraget körkort och indraget körkortstillstånd. Man kan även som vårdnadshavare hållas ansvarig, och dömas för tillåtelse till olovlig körning.

– Det är viktigt att man som förälder håller koll och tittar så att allt ser ut som det ska och att bilen går i rätt hastighet. Märker man att ens ungdom är ute och skruvar mycket med bilen så kanske man ska ta sig en extra titt.

LÄS MER:Försökte köra ifrån polisen i 110 – med a-traktor

LÄS MER:Kommunpolisen om bråket om A-traktorer: ”Det är riktigt illa”

LÄS MER:Flicka påkörd av kompis – ligger svårt skadad på sjukhus: ”Fel på styrningen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS