Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Skadegörelsen på kommunens skolor kostar nästan en miljon

Kostnaden för skadegörelse på kommunens skolgårdar har ökat de senaste två åren. Från att ligga på drygt 400 000 kronor per år, till förra årets rekord på 850 000. Det var P4 Halland först med att rapportera.
– Det är några större attacker som kostat, säger Mats Söderström, biträdande verksamhetschef på Service.

Det är en dyster utveckling som skett vad gäller beloppen som behöver läggas på att åtgärda de skador som skolorna utsätts för. Förra året kostade reparationerna 850 000 vilket var drygt en fördubbling mot året innan. I år har kostnaderna redan uppgått till över en halv miljon.

LÄS MER: Ståltrådsfälla på skolgård: ”Det kan vara ont uppsåt”

Olika skolor drabbas varje år

Men Mats Söderström menar att det framför allt handlar om ett fåtal större händelser och att det därför är svårt att i nuläget tala om en illavarslande trend.

– Jag har tagit fram siffror för de senaste fyra åren, och det spretar väldigt mycket. Särö skola hade väldigt lite skadegörelse i några år, och sedan plötsligt en stor händelse. Kolla hade mycket förra året. Elof Lindälv brukar knappt ha någon, sedan plötsligt slogs fönsterrutor sönder, säger Mats Söderström.

Något särskilt område tycks alltså inte vara särskilt utsatt. Senaste året har till exempel Särö skola och Presseskolan i Onsala drabbats.

– Det hoppar upp och ner varje år, så är det alltid. Jag tror det är tillfälligheterna som gör det. Där folk hänger kan saker ske, säger han.

LÄS MER: Konstnärens Helena Blomljus konstskatt sedan 20 år förstördes vid nattens brand

40 rutor krossades en kväll

En av de mer uppmärksammade attackerna skedde i januari. En måndagsmorgon möttes skolpersonalen på nybyggda Fjärås Bräckaskolan av en bedrövlig syn när de kom till jobbet.

Ett fyrtiotal fönsterrutor på ena långsidan var krossade, troligen med hjälp av ett spetsigt föremål. Det yttersta lagret på treglasfönstren hade exploderat av slagen, vilket gjorde att skolundervisningen kunde fortgå, men priset på förödelsen blev högt. I våras uppgav David Lorentz på polisen att åtgärderna skulle gå på närmare 400 000 kronor.

LÄS MER: Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Föräldrarna får betala

Mats Söderström säger att det ärendet fortfarande inte är avslutat, men bekräftar att det är en kostsam historia. När de minderåriga personerna som utfört attacken avslöjats hade kommunen möjlighet att göra ett ersättningsanspråk för att täcka kostnaderna. I just det här fallet hamnar kravet på föräldrarna.

– Det är så vi brukar göra från kommunens håll. Vi gör ett skadeståndsanspråk helt enkelt, säger Johan Burman, verksamhetschef fastighet på serviceförvaltningen.

Incidenten på Fjärås Bräcka klarades upp delvis tack vare övervakningskameror på en buss. Kameraövervakning finns på flera skolor i kommunen, berättar Johan Burman.

– Det är ett led i arbetet med att stävja skadegörelsen, och framför allt en viktig del i utredningen av brott, säger Mats Söderström.

LÄS MER: Övervakningskameror på 21 platser i kommunen

Polisanmälan sker alltid

Det som först sker efter att sabotage uppmärksammats är att göra en polisanmälan, och därefter vidta åtgärder för att minska risken.

– Det kan vara bättre belysning, eller att klippa ner buskar och träd som hindrar insyn, och så vidare, säger han.

Det är just krossade glasrutor som är det mest kostsamma att reparera, men klotter och sönderslagna saker förekommer också. Allt är inte heller medvetet sabotage, en fotboll kan krossa en ruta av misstag, till exempel. Men så är knappast fallet när flera rutor på samma skolgård går sönder under ett tillfälle. Mats har noterat att det ofta är i början eller slutet av sommarlovet som attackerna sker.

– Det har varit en torr och fin sommar. Många ungdomar har varit ute mycket. I höst kanske det lugnar ner sig. Kostnaderna för skadegörelse är alltid för stora. Jag tycker det är tragiskt, säger Mats Söderström.

LÄS MER: Okända vandaler eldade upp Tjolöholms nya grillplats: ”Vad som helst kunde hänt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.