Skabbrävar oroar – kan smitta hundar och katter

Skabbiga och oskygga rävar skapar oro i Bröndomedalen. Skabben är plågsam för djuret och kan dessutom smitta tamdjur som hundar och katter. Men skabbrävarna kan vara svåra att komma åt, förklarar skyddsjägaren Magnus Stolpe.
– Det är tyvärr inte ovanligt att räven är borta innan vi kommer fram, det kan vara rena lotteriet, säger han.

ANNONS
|

Rävskabben är ett kvalster som får det angripna djuret att tappa päls och dessutom drabbas av svår klåda. Det är inte ovanligt att skabben får de annars så försiktiga rävarna att tappa både sans och balans och skygghet för människor.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

I Bröndomedalen i Vallda har ett stort antal misstänkta skabbrävar observerats de senaste veckorna och de skadade djuren har blivit en snackis i sociala medier. Ibland har rävarna till och med gått in i trädgårdarna och många vill kalla in den kommunala skyddsjägaren för att få bort de sjuka djuren.

Snabbt på plats

Magnus Stolpe, skyddsjägare i Kungsbacka kommun, har ännu inte fått några samtal om Vallda-rävarna. Men att få skott på en skabbräv handlar om att vara snabbt på plats, förklarar han.

ANNONS

LÄS MER:Sällsynta djuret breder ut sig i Onsala: ”Illegal inplantering”

– Det går naturligtvis bra att ringa mig, men skabbrävar kan vara svåra att komma åt. Det bästa är ju om en lokal jägare kan gå in och skjuta bort dem. Även om det inte är jakttid på räv finns det paragrafer i jaktlagen som tillåter att man tar bort sjuka djur och även något som kallas skyddsjakt på enskilds initiativ. Gällande skyddsjakt är det dock lite andra kriterier som måste uppfyllas, säger han.

Lokala jägare

Just i Bröndomedalen och Vallda är det dessutom tätt med jägare som kan lösa uppgiften att få bort skabbiga rävar. Ofta är det en enklare lösning än att ett team med skyddsjägare kanske måste åka långt. Då kan räven ha hunnit försvinna, menar Stolpe.

– Om vi åker på ett sådant uppdrag så vet vi av erfarenhet att det tyvärr inte är ovanligt att räven är borta innan vi kommer fram, det kan vara rena lotteriet. Men om någon hör av sig till mig så kan jag förmedla kontakt med jägare på plats.

LÄS MER:Tuff teknisk utmaning att bygga nya Borgmästarebron – urtidsfisken måste skyddas

Att oskygga rävar är inne i villaträdgårdar medför också risk för tamdjur. Framför allt hundar kan smittas av skabben, angrepp som relativt enkelt botas bland annat med medicinskt schampo.

– Det är ett kvalster som går på i första hand hunddjur, men också andra pälsdjur och angreppen kan vara väldigt plågsamma.

ANNONS

Kom på 70-talet

Rävskabben bredde ut sig i början av 70-talet, då den nästan slog ut den svenska rävstammen. Det skapade en ekologisk obalans som fick rådjursstammen att explodera. Magnus Stolpe kommer ändå med en brasklapp när det gäller diskussioner i sociala medier om skabbrävar. Frampå senvåren skiftar rävarna mellan vinter och sommarpäls.

– Rävarna pälsar om. Det gör att de kan se skabbiga ut, men utan att vara sjuka. Det är inte ovanligt att många tror att det handlar om skabb, tills de får se en riktig skabbräv, säger Magnus Stolpe.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS