Förra året fälldes bland annat en stor alm mellan Stadshuset och Fyren. Nu måste fler sjuka träd tas ner. Arkivfoto: Lotta Nyvall
Förra året fälldes bland annat en stor alm mellan Stadshuset och Fyren. Nu måste fler sjuka träd tas ner. Arkivfoto: Lotta Nyvall Bild: -

Sjuka almar måste fällas i centrum

På grund av almsjukan måste kommunen fälla flera träd i centrala Kungsbacka. Nästa år ska det göras en inventering för att förhindra fortsatt spridning av sjukdomen.

ANNONS
|

De senaste åren har cirka 40 almar i centrala Kungsbacka tagits ned på grund av almsjukan. I höst kommer ytterligare träd att fällas.

– Det är två stora almar i Badhusparken och ett vid Stadshuset. Sen ska vi även fälla ett stort träd i Skogsallén och några fler, mindre träd, säger Leon Martini som är arbetsledare på Parkavdelningen.

Almsjuka är en svampsjukdom som täpper igen trädets näringsbanor så att almen vissnar. Det börjar med små gula partier i trädkronan och gör efterhand så att hela trädet dör.

– Det finns en skalbagge som gärna äter sig in i trädet och bygger bo. Den är inte farlig i sig men det fastnar sporer från svampen på kroppen. När skalbaggarna tar sig in i stammen så kletar svampsporerna av sig och sprider sig i trädets kärlsystem, säger Leon Martini.

ANNONS

Almsjukan kan även spridas via rötterna eller genom sågar och andra verktyg som använts i sjuka träd. Problemet finns över nästan hela landet.

– Spridningen har börjat lägga sig lite nu och många kommuner börjar få bukt på det. Man har hittat resistenta almsorter som klarar sig bra mot sjukdomen. Vi har testat en sort här i Kungsbacka och ska föra in fler resistenta sorter på platser där vi har avverkat många träd.

Under hösten ska kommunen plantera två-tre träd längs med ån. De kommer även att plantera 18 träd i Skogsallén.

– Förra året fick vi projektpengar för att plantera nya träd i Skogsallén eftersom det är en del av vår kulturhistoria. Vi har fällt många träd och under en treårsperiod ska vi plantera 49 nya träd. Vi ska behålla blandträdsallén som är och kommer ta in en annan almsort, lite ekar och kastanjer. När vi är klara kommer det vara en sju, åtta sorters träd.

Leon Martini säger att kommunen behöver jobba mer förebyggande och under nästa år ska det göras en inventering av träden.

– Det är lätt att bara åka runt och fälla sjuka träd, men det är inte så man ska jobba egentligen. Nu gör vi en inventering för att få det mer strukturerat och se vilka träd som är sjuka, vilka som kan stå kvar och hur vi ska göra för att begränsa spridningen, säger han.

ANNONS

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS