Bilderna har inget med de specifika företagen att göra. Foto: Getty images
Bilderna har inget med de specifika företagen att göra. Foto: Getty images Bild: -

Sex företag i Kungsbacka svartlistas

Råd & Rön har släppt vårupplagan av sin svarta lista där de varnar för företag som struntar i svenska konsumentlagar och -regler. I Kungsbacka är det sex företag som lyfts fram.

ANNONS
|

I den svarta listan varnar konsumenttidningen Råd & Rön för de företag i landet som inte följer Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) beslut. Sammanställningen uppdateras två gånger per år, under hösten och våren.

Den senaste upplagan som släpptes i februarinumret har begåvats med ytterligare 134 företag. Ingen av nykomlingarna är hemmahörande i Kungsbacka – men de sex syndarna som tidigare har funnits med från kommunen hade så sent som i slutet av förra året ännu inte gett sina kunder rättelse. De är därför kvar även i vårens lista. I Västsverige är det bara Göteborg som har fler företag med (19 stycken).

ANNONS

Kungsbacka-företagen som enligt ARN:s jurister inte har följt de konsumentregler som finns i Sverige är:

Fjärås biltorg

Listades i februari 2018. Anledning: Kundens nyköpta bil stannade efter fem mil. Det visade sig att motorn behövde bytas ut. ARN rekommenderade företaget att låta kunden häva köpet av bilen, samt att betala 14 000 kronor mot att den lämnas tillbaka. Därtill åläggs Fjärås biltorg att ersätta kunden med 2 663 kronor.

Landström markiser & persienner

Listades i augusti 2017. Anledning: Kundens markis monterades felaktigt. ARN rekommenderade företaget att åtgärda problemen så att varan kan användas igen.

Trivcon AB

Listades i augusti 2018. Anledning: En beställd gravsten monterades inte som företaget utlovat. ARN:s rekommendation är att kunden får 2 440 kronor för kostnaderna.

Wahlströms måleriservice AB

Listades i februari 2018. Anledning: Fyra månader efter att företaget målat ett hus började färgen att flagna. Enligt ARN bör kunden ersättas med 9 556 kronor för att rätta till hafsverket. Ärendet har gått till tingsrätt.

Älvsåker entreprenad AB

Listades i augusti 2017. Anledning: Den värmepump som företaget sålt fungerade inte som utlovats. Företaget rekommenderas av ARN att ta tillbaka pumpen och göra en återbetalning på 63 000 kronor.

Hantverkare med enskild firma

Listades i februari 2018. Anledning: Hantverkaren slutförde aldrig bygget av trapphuset, förrådet och altanen. Kunden bör enligt ARN få ett prisavdrag på 40 000 kronor.

ANNONS

Före publicering kontaktar Råd & Rön alla företag och anmälare för att se till så att inget företag som har gett kunden rättelse svartlistas. Totalt namnges nu 426 företag landet runt.

Konsumentens enda möjlighet att få ersättning om ett företag inte följer rekommendationerna är att vända sig till domstol.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS