Sensationella äggfyndet – samtliga hade dubbla gulor

När Per Anger skulle laga mat hände något mycket ovanligt. Samtliga ägg i kartongen hade dubbla gulor.
– Det är ovanligt, säger Magnus Dotevall, delägare på Dotetorps ägg i Åsa.

ANNONS
|

Ni som kan er Kungsbacka-Posten vet att Per Anger är chefredaktör på tidningen. Just nu föräldraledig med dottern Eyra.

– Vi skulle laga pasta carbonara och köpte som vanligt XL-ägg från Dotetorp, säger Per Anger.

Han började knäcka äggen och de tre första hade dubbla gulor. Lite fräckt tyckte Per och skickade bilden till sin syster.

– Hon trodde det var ett försenat aprilskämt. Då började jag förstå att det är ovanligt och sökte sedan på fenomenet. Jag tror att jag bör köpa en lott, säger Per Anger.

Att ett ägg har dubbla gulor är en på tusen. Men för Per Anger bara det fortsatte.

ANNONS

– Hittills har jag använt 21 av 24 ägg i kartongen. Samtliga har haft dubbla gulor. Man undrar ju vad det är som händer. Hur kan det bli så här? Är det samma höna som värper alla? Jag trodde först det var något fel, men det blev den krämigaste och godaste carbonaran jag ätit, säger Per Anger.

Han skickar även med ett filmklipp där samtliga tre ägg hade dubbla gulor. I bakgrunden hörs dottern Eyra som just tappat nappen.

Magnus Dotevall, delägare av Dotetorps Ägg.
Magnus Dotevall, delägare av Dotetorps Ägg. Bild: Lotta Nyvall

Magnus Dotevall på Dotetorps ägg i Åsa:

– Egentligen är det nog mindre än ett ägg på tusen som har dubbla gulor. Men just när de börjar värpa kan det hända. Hönorna har inte fått kontroll på hormonerna. Det är inte jätteovanligt ändå att hitta dubbla gulor, men det är klart, att 24 stycken har det är ovanligt.

Är dubbla gulor eftertraktat?

– Ja. Det finns folk som frågar efter ägg med dubbla gulor. Men det är klart, ska man baka så kan det ställa till det lite, säger Magnus Dotevall.

Varför får ett ägg dubbla gulor?

När den unga hönan börjar lägga ägg händer det ofta att hon råkar släppa två äggulor samtidigt, vilket ger ett ägg med dubbla gulor.

Källa: Svenska ägg

ANNONS