Bilden stämmer inte helt. Åsaskolan ska ligga till vänster och på marken ovanför planeras ett seniorboende av något slag samt fristående villor.
Bilden stämmer inte helt. Åsaskolan ska ligga till vänster och på marken ovanför planeras ett seniorboende av något slag samt fristående villor. Bild: Redaktionen

Seniorboende och villor för yngre planeras på omstridd mark: ”På tiden”

Först kände sig pensionärerna snuvade på en Boviera. Nu blir det ett seniorboende på platsen i Åsa i alla fall. Dessutom kommer det att byggas fristående villor som unga familjer ska ha råd med.
– Väldigt roligt att få utveckla detta, säger Anna Brolin, fastighetsutvecklare på West Estate.

ANNONS
|

Turerna kring marken vid infarten till Åsa har varit många. Närmast rondellen i norra Åsa kommer det att byggas en ny skola.

Intill trodde Åsa pensionärsförening att det skulle byggas en Boviera, ett seniorboende med inglasad innergård. Men marken köptes aldrig av kommunen utan istället av ett fastighetsbolag.

Har ansökt om planbesked

Nu har ägaren, West Estate, lämnat in en ansökan om planbesked för området. De vill bygga ett seniorboende.

– Vi har en bra dialog med Åsa pensionärsförening. Dessutom har vi haft ett möte med kommunalråd och alla verkar positiva över idén. Det är på tiden att pensionärerna får ett boende. De har kämpat länge, säger Anna Brolin.

ANNONS

Någon exakt kopia av Bovieran blir det sannolikt inte. Anna Brolin vill ta det bästa av det konceptet och lägga till annat.

– Viktigast är att vi lyssnar på de äldre och vad de vill. De har ju i stort sett blivit lovade ett seniorboende av politikerna. Nu kommer det att bli av. Vi kommer att ha kontinuerliga möten med pensionärsföreningen för att lyssna av deras önskemål.

Hoppas det kan gå snabbt

Anna Brolin har inte någon exakt tidplan, men hoppas att det kan gå snabbt och att man kan börja bygga inom ett år eller två.

– Pensionärerna har väntat väldigt länge och jag hoppas det kan gå snabbt för deras skull. Vi har haft möten med kommunen och de har arbetat väldigt bra med detta och varit lyhörda. Vi har en väldigt bra dialog med kommunen, säger Anna Brolin.

På de två tomterna som West Estate äger kommer det även att byggas fristående villor, om detaljplanen blir verklighet.

– Tanken är att yngre personer, kanske de som är på väg att bilda familj, ska ha råd att köpa en villa där. Vi vill bygga med omsorg och då är det viktigt att få in de unga på bostadsmarknaden, säger Anna Brolin.

LÄS MER:Tomma huset har kostat skattebetalarna 22,4 miljoner: ”Inte bra ekonomiskt”

LÄS MER:Villaföreningen kämpar mot höghusplanerna: ”Alla hushåll står bakom”

LÄS MER:Flera byggen i Kungsbacka blir billigare än beräknat – sparar miljoner

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS