Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Matilda Spetz
Arkivbild. Bild: Matilda Spetz

Se upp för den här fisken på midsommar – innehåller gifter

Är sill och lax två av de grejer som du brukar duka fram på midsommarbordet? Då är det viktigt att kolla var den kommer ifrån, enligt Livsmedelsverket. Särskilt om man vill bli gravid i framtiden.

Trots att det är bra och nyttigt att äta fisk flera gånger i veckan, går nu Livsmedelsverket ut med en varning för vissa typer i ett pressmeddelande. Det handlar främst om var fisken har blivit fiskad. Den som kommer från Östersjön, Bottniska viken, Värnen och Vättern kan nämligen ha förhöjda halter av ämnena dioxin och PCB, som är miljögifter.

Enligt Livsmedelsverket lagras dessa ämnen i ens kropp och därefter, senare i livet när du föder eller ammar, kan gifterna överföras till ens barn. Det är viktigt att foster och små barn får i sig så lite av dessa gifter som möjligt. De två ämnena, av dioxin och PCB, kan ge skadliga effekter.

– Det gäller framför allt hormoneffekter på alla möjliga hormonsystem. Det kan påverka alltifrån spermier, sköldkörtlar till immunförsvaret. I höga doser kan ämnena orsaka cancer, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Ölföretagets plan: Öppna bryggeri och restaurang i centrala Kungsbacka

Till dig riktar sig råden

Råden gäller inte bara gravida – utan även de som vill bli gravida. Livsmedelsverket skriver att det är ”En vanlig missuppfattning är att kostråden om fisk med mycket miljögifter bara gäller gravida”. De menar att miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid. Då kan den fisk som man äter i 20-årsåldern påverka graviditeten senare, vid 30-årsåldern.

– Ämnena är väldigt långlivade. Den enda gången de försvinner ur kroppen är när du är gravid och ammar. Då går ämnena i stället över till spädbarnet. De är väldigt känsliga på grund av att deras hjärna och alla deras system håller på att utvecklas. Därför ska man undvika att få i sig för mycket, till man har fött och ammat de barn man vill ha.

LÄS MER: Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

Det här är fiskarna du bör undvika

Så vilka fiskar gäller det? Bland annat är det vildfångad öring, lax eller sill från Östersjön. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte ska äta dessa fiskar mer än två eller tre gånger per år. Och rekommendationen gäller den som vill bli gravid, gravida, ammande, ungdomar och barn.

– Barn är känsligare än vuxna. Pojkarnas framtida spermiekvalitet kan påverkas och flickorna kan överföra ämnena till framtida foster. Det här är det som de flesta glömmer bort. Man behöver tänka på detta en mycket längre tid. Det här gäller inte bara de som ammar.

Livsmedelsverkets kostråd

• Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

• Lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

• Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)

• Vildfångad sik från Vänern och Vättern

• Vildfångad röding från Vättern

Källa Livsmedelsverket.

LÄS MER: 350 nya bostäder på gång i centrala Kungsbacka

Uppmanar till att läsa på förpackningen

Men man kan hålla sig lugn, eftersom den mesta av laxen som vi köper på affären är odlad eller fångad någon annanstans än i Östersjön. Och sillen brukar heller inte komma därifrån. Men Livsmedelsverket uppmanar ändå till att man ska läsa på förpackningen.

– Det brukar stå ganska tydligt på fiskförpackningarna. Det ska alltid stå var den är fiskad någonstans. Fisk är ett väldigt nyttigt livsmedel, men det finns också en del miljöföroreningar. Hittills har vi gjort bedömningen att nyttorna överväger.

Varför då?

– Det väldigt viktiga fettsyror, som omega-3-fettsyror, de bidrar till att hjärnan utvecklas normalt. Man ska ha koll på att gifterna finns och försöka att inte äta för mycket av dem. Man ska inte vara rädd för fisk! säger Vendela Roos från Livsmedelsverket.

LÄS MER: Byggboom för Attefallshus: ”Jättestor efterfrågan”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.