SD-krav får gehör – stopp för stöd till IS-återvändare

Sverigedemokraterna får med sig Moderaterna på att Kungsbacka inte ska välkomna eller ge stöd till återvändande IS-terrorister. Det beslutet togs i kommunstyrelsen.
– Vi är naturligtvis oerhört glada att Moderaterna vänt i denna frågan, säger SD:s gruppledare Carita Boulwén.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna i Kungsbacka har tidigare försökt driva frågan om att stoppa återvändande IS-terrorister från att slå sig ner i kommunen. Då alltid utan framgång. Nu väckte de liv i frågan på nytt, genom ett så kallat initiativärende i kommunstyrelsen. Det är ett ärende som läggs fram direkt, som ett snabbare sätt att komma till beslut.

SD-initiativet gick ut på att stoppa personer som haft samröre med IS från återvända till Kungsbacka, men också ett stopp för att de skulle få något som helst kommunalt stöd.

LÄS MER:Tennisklubben får köpa mark alldeles för billigt anser M-politiker

I kommunstyrelsen vände Moderaterna och röstade ja till SD-förslaget.

– Vi är naturligtvis oerhört glada över att Moderaterna har ändrat sig, och beslutat sig för att stödja oss i detta, säger Carita Boulwén i en kommentar till kommunstyrelsebeslutet.

ANNONS

Hon menar att problemen kring IS-återvändare kommit upp till ytan på senare tid och ser det som en förklaring till att Moderaterna nu närmar sig SD.

LÄS MER:Hans Forsberg får miljoner – nu vill SD se över politikeravtalen

– Överlag så är det så. Det brukar vara på det viset när vi påtalar problem och väcker frågor. Först delar andra partier inte vår uppfattning, men sedan kommer de tillbaka efter ett par år, när de hunnit sätta sig in i förslagen, säger Carita Boulwén.

Kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson (M), menar att den moderata omsvängningen ska ses som en markering.

– Det är nu de som slagits för IS återvänder och det händer runt om i svenska kommuner. Även om det inte är särskilt troligt att någon bosätter sig här, så vill vi ändå markera att de inte är välkomna till Kungsbacka, säger Lisa Andersson till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Heta frågan är över – förskolan i Gällinge blir av

Sverigedemokraternas förslag innehöll också en del om stoppat ekonomiskt bistånd till före detta IS-terrorister. Det ska nu först beredas och utredas för att senare klubbas i kommunfullmäktige.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS