Särö skola covidstänger lågstadiet – 150 barn stannar hemma

Särö skola stänger lågstadiet på grund av smittspridning. Beslutet berör 150 elever från förskoleklass och upp till trean som nu får hållas hemma från skola. I morgon onsdag görs en ny bedömning av läget, för att se om undervisningen kan återupptas på torsdag.

ANNONS

Beslutet att stänga ner undervisningen togs i samråd med smittskyddsläkare redan under måndagen. Nu hålls alla de 150 barnen hemma i alla fall till och med onsdag. Då görs en ny avstämning av läget tillsammans med smittskyddet i Halland.

LÄS MER:Oro inför skolstarten: ”Mer ansträngt läge”

– Det var den sammantagna bilden som gjorde att smittskyddsläkaren rekommenderade att stänga ner lågstadiet. Vi har två möjligheter att stänga ner, den ena är på grund av personalbrist, den andra på grund av smittspridning, som det handlar om i just detta beslutet, säger Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun.

LÄS MER:Barn leker vid dagvattendamm – skydd saknas: ”Känns mycket olustigt”

Skolstarten sker samtidigt som den pågående covidpandemin härjar som värst, med den nya virusvarianten omikron som pådrivande faktor. Det syns på frånvaron därute i skolorna. På tisdagen rapporterades ett 40-tal anställda på för- och grundskola vara hemma med konstaterad covid.

LÄS MER:Många skolklasser hemma efter covidutbrott: ”All time high sedan i våras”

– Det är mer än någonsin på en vecka och en historiskt hög siffra under den här pandemin. Samtidigt speglar den bara samhället och den utveckling av smittan vi har just nu, säger Maria Andersson.

Hur ser läget ut på skolorna i övrigt?

– Det är nog olika. Det finns de som undervisar ganska mycket som vanligt, medan andra har ett mer ansträngt läge, med en mer ansträngd personalsituation. Detta drabbar lite grann i kluster, säger Maria Andersson.

LÄS MER:Många unga valde att vaccinera sig under jullovet

Vågar du sia om framtiden?

– Jag lyssnar på Folkhälsomyndigheten och de tror ju att smittan toppar om en vecka eller två. I morgon (läs onsdag) har vi en avstämning med smittskyddet om läget på Särö skola. Om inte de säger något annat så är tanken att lågstadiebarnen återvänder till skolan på torsdag. Men mycket hänger på hur situationen ser ut kring smittspårning och inkubationstider. Beslut tas i morgon, säger Maria Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS