Sara Hedrenius från Vallda överlevde Estoniakatastrofen. Nu välkomnar hon de nya undersökningarna. Arkivbild.
Sara Hedrenius från Vallda överlevde Estoniakatastrofen. Nu välkomnar hon de nya undersökningarna. Arkivbild. Bild: Tobias Sandblom

Sara från Vallda överlevde Estonia – välkomnar nya undersökningarna

Sara Hedrenius från Vallda blev som 20-åring riksbekant som en av överlevarna från Estoniakatastrofen. Nu följer hon rapporterna från de nya undersökningarna av vraket i Östersjön, som bland annat upptäckt två tidigare okända sprickor i skrovet på den förlista båten.
– Bra att vi till slut får en tillförlitlig utredning av vad som egentligen hände, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS
|

Sara Hedrenius var bara 20 år gammal när hon som en av få svenskar lyckades överleva den katastrofala förlisningen. I dag bor hon i Vallda och är en av de mer tongivande överlevarna från den ödesdigra natten. Hon har länge varit fundersam kring flera uppgifter från haverikommissionens tidigare slutsatser om händelseförloppet under förlisningen. En uppmärksammad dokumentärfilm förra året avslöjade okända skador på den förlista båten. Efter det beslutade de tre Östersjöländerna Sverige, Finland och Estland att gå med på nya undersökningar på haveriplatsen.

LÄS MER:Båtsamverkan har drivit tjuvarna till östkusten

Idag måndag kom uppgifterna att två tidigare okända sprickor hittats på skrovet, som ligger på ungefär 60 meters djup.

ANNONS

Följer arbetet

Sara Hedrenius följer arbetet mycket nära.

– Jag tycker att det är bra att de är där och undersöker vraket och bottenförhållandena, idag finns också ny teknik som kanske inte varit tillgänglig förut, som kan ge nya fakta, säger hon.

LÄS MER:Fylla och stök bakom Södras stängning: ”Vi hade inget annat val”

Numera får de som överlevde katastrofen också direkt information om vad som sker därute på havet.

– Alla överlevande får information direkt från haverikommissionen om varje moment, och det finns också en representant för överlevandegruppen på plats som är med därute på havet. Det är egentligen rutin när olyckor till sjöss ska utredas men jag är ändå glad att vi har en person där som kan följa arbetet, säger Sara Hedrenius, som idag jobbar som sakkunnig inom krishantering för Röda Korset.

Nya intervjuer

Hon berättar också att samtliga i överlevandegruppen fått frågan om att intervjuas av haverikommissionen.

– Även om det tog 26 år så är det naturligtvis bra att det sker. Den första haveriutredningen som gjordes var ju politiskt tillsatt och det påverkade ju arbetet.

Nu har två tidigare okända sprickor hittats på skrovet. Tror du att det kan bidra till nya fakta om vad som egentligen hände den där natten?

– Jag vet inte, men jag är öppen för det. Det mest primära nu är att vi till slut får en utredning och en haverirapport som är tillförlitlig och transparent och där händelseförloppet går att följa, säger Sara Hedrenius.

ANNONS

Undersökningen av haveriplatsen pågår under tio dagar och leds av den estniska haverikommissionen. På plats används bland annat modern sonar- och ekolodsteknik för att undersöka vraket och den omgivande botten. Materialet ska sedan tolkas av experter, innan ett beslut tas om en eventuellt mer ingående undersökning av vrakplatsen.

LÄS MER:Hennes ring kom till rätta – efter mer än tre år på havets botten

Estonia sjönk natten till den 28 september 1994. 852 människor miste livet och av dem var 501 svenskar. 137 personer räddades efter förlisningen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS