Hanhals holme är ett av många natursköna havsbad i Kungsbacka.
Hanhals holme är ett av många natursköna havsbad i Kungsbacka. Bild: Rose Sjölander

Sandstränder och klippor – ”badexperterna” avslöjar: Här är Kungsbackas badpärla

Sommaren är här och med den badsäsongen. I Kungsbacka råder det som bekant inte brist på badplatser.
– Det finns många fina ställen – och en lite mer hemlig plats som man inte kan nå med bil, säger Glenn Andersson, enhetschef på kommunens teknik- och fritidsförvaltning.

ANNONS
LocationKungsbacka||

I Kungsbacka sköts kommunens badplatser om mellan den 21 juni och den 26 augusti. Men visst förberedande arbete genomförs innan dess.

– I första veckan i juni tas det första provet av vattnet på respektive badplats. Det är helt enkelt för att kontrollera att det är hälsosamt att bada där, säger kommunens enhetschef Glenn Andersson.

Hur går ett sådant vattenprov till?

– Man går ut en bit i vattnet och med sig har man ett provrör, vilket sedan förstås ska fyllas med vatten. Därefter läggs röret i en kylbox och körs till ett laboratorium. På labbet undersöks vattnet efter om det innehåller skadliga bakterier – och skulle det vara så tas ett nytt prov eftersom det kan ha varit en tillfällighet, som regn, att det första inte var bra. Skulle även det andra provet inte vara bra så stänger vi badplatsen tills vidare, säger Glenn Andersson.

ANNONS
Glenn Andersson och Bo Axelsson jobbar med kommunens badplatser. Första veckan i juni tas det första vattenprovet för att fastställa om det är hälsosamt för badsugna att doppa sig.
Glenn Andersson och Bo Axelsson jobbar med kommunens badplatser. Första veckan i juni tas det första vattenprovet för att fastställa om det är hälsosamt för badsugna att doppa sig. Bild: Privat och Rose Sjölander

Hur ofta tas proverna?

– Vid sex tillfällen under säsongen och det med olika mellanrum, säger förvaltningens arbetsledare Bo Axelsson.

Vid varje badplats mäts varje dag också den aktuella temperaturen i vattnet, som nyfikna sedan kan ta del av på kommunens hemsida.

– Men nu har det blivit populärt med vinterbad så ibland hör vi från folk att vi borde erbjuda tjänsten även på vintern, säger Glenn Andersson och skrattar.

LÄS MER:Nästan sex miljoner – för en sommarstuga: ”Priserna har nått en ny nivå”

”Det finns något för alla”

På Kungsbacka kommuns hemsida listas de egna badplatser med kortare beskrivningar. Till antalet handlar det om drygt 25 stycken.

– Det finns något för alla. Vi har sandstränder, klippor och hällar och badplatser med stora gräsytor som man kan njuta av, säger Kungsbacka kommuns Bo Axelsson.

Vilka ställen skulle du säga är mest lämpliga för barnfamiljen?

– Rågelunds badplats är långgrund med sandbotten, vilket det även finns i Smarholmen där stranden är belägen i en vik. Lerkils badplats är bra för de minsta samt havsbadet vid Tjolöholms slott. Där finns det förutom en strand även stora gräsytor att vara på. Från bilparkeringen är det däremot en liten bit att gå, säger Kungsbacka kommuns enhetschef Glenn Andersson.

Enda sättet att ta sig till Utholmen är via en liten gång- och cykelväg som förbinder ön med Gottskär.
Enda sättet att ta sig till Utholmen är via en liten gång- och cykelväg som förbinder ön med Gottskär. Bild: Jonas Löfvendahl

Finns det någon mer oupptäckt badpärla då?

ANNONS

– Det skulle i så fall vara Utholmen. Det är en ganska stor ö med en gång- och cykelväg som enda förbindelse med fastlandet och Gottskär. Eftersom ön är relativt stor så kan besökarna få vara lite mer ifred om så önskas och det finns dessutom ett hopptorn. Så jo, Utholmen skulle jag säga är en badpärla, säger Glenn Andersson.

Kommunens nya satsning

Nytt för 2021 är också kommunens satsning på ännu mer renhållning och återvinning vid sju av badplatserna.

– Vid dessa har vi byggt nedgrävda avfallsstationer som besökarna själva kan sortera matavfall och brännbart i. Satsningen ingår i en större investering vi gör för miljön och för att arbetet att städa inte ska vara lika jobbigt för vår personal som tidigare. En del badplatser har tyvärr varit ganska skräpiga när vi kommit dit, säger arbetsledaren Bo Axelsson.

LÄS MER:Nedgrävda sopor på stränderna – en miljövinst i längden

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS