Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Samstämt jubel bland branschfolket i Kungsbacka

Restaurangägaren Aziz Acar jublar över regeringens beslut. Från den 29 september slopas restriktionerna som bland annat drabbat krogarna hårt.
– Fantastiska nyheter! säger han.

Covid-pandemin har haft Sverige i ett järngrepp. Men i och med att allt fler vaccineras, kan nu myndigheterna släppa på restriktionerna. Den 29 september går Sverige in i fas fyra.

Taket tas bort

Det innebär bland annat att taket över hur många som får samlas på restauranger, idrottsevenemang och andra kultur- och nöjesarrangemang tas bort för evenemang med max 15 000 åskådare.

LÄS MER: Jessica är antivaxxaren som tänkte om: ”Jag tror många känner igen sig i mina tankar”

– Fantastiska nyheter! Du är den första som berättar detta för mig. Det här innebär bland annat en otrolig hjälp för personalen. De har haft huvudvärk och otroligt jobbigt. Det har handlat om att de får säga till folk att sitta ner och det har inneburit en jättejobbig situation, säger Aziz Acar.

Vad betyder det för er?

– Det är glädjande att det inte finns några begränsningar. Vi har fått blockera vissa bord och det slipper vi också sen. Rent affärsmässigt är det så klart bra. Vi har ju både en restaurang och nattklubb. Nu har vi kunnat ta in 80 personer på nattklubben, framöver kanske vi kan dubbla det, säger Aziz Acar.

Partystämning på teatern

På Kungsbacka Teater rådde närmast partystämning efter beskedet.

– Det är väldigt lyckliga känslor här just nu, nästan som om vi vunnit något, berättar lokala kulturprofilen Victoria Forsberg, utvecklare på Kungsbacka Teater.

LÄS MER: Sant eller falskt? Experternas svar på nya "fakta” om corona

För teaterscenen innebär regeringens besked i praktiken en återgång till det normala.

– Vi satt faktiskt idag och diskuterade om vi skulle behöva flytta evenemang också i oktober. Nu kanske vi kan behålla de flesta av dem. Det är alltid enklare att ställa om till att öppna fullt, säger Victoria Forsberg.

Är känslan att ”nu är vi tillbaka till det normala igen”?

– Ja, det är ju detta vi kan och vill. Scenen och salongen står där och nu hoppas jag bara regeringen står fast vid det här beslutet, för det finns ju en risk också med många ovaccinerade som nu ska ut och röra på sig. Men vi inom kulturlivet har fått betala ett högt pris under pandemin, så nu känns det som att det äntligen är våran tur.

Finns ett uppdämt behov

Även för idrotten betyder detta ett uppsving. Frillesås Bandyklubb jublade nyss för ett ekonomiskt plusresultat. Nu får elitserieklubben anledning att glädjas igen.

LÄS MER: Kraftig dominans av ovaccinerade på iva i Halland

– Jag tror det finns ett uppdämt behov att gå på arrangemang, inte bara bandy så klart. Men jag tror ändå att många vill komma till Sjöaremossen i vinter. Hemmapremiären mot Sandviken den 5 november kan bli en riktig höjdare, säger Fredrik Brorsson, medieansvarig i FBK.

Hur känns det?

– Det här är det mest glädjande på länge. Det är ju så nära en återgång till det normala som möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.