Arkivbild. Ringhals kärnkraftverk.
Arkivbild. Ringhals kärnkraftverk. Bild: Håkan Johansson

Samlad värdering visar brister på Ringhals kärnkraftverk

En tillsyn av strålsäkerheten vid Ringhals visar på allvarliga brister, rapporterar TT.

ANNONS

Varje år gör Strålsäkerhetsmyndigheten en värdering av strålsäkerheten vid kärnkraftverken i Sverige. Denna gång bedöms Ringhals säkerhetsnivå som ”acceptabel”, vilket innebär en sänkning, och är det näst lägsta betyget på en fyragradig skala.

– Anledningen är de händelser som vi har sett under en längre tid. Även om det görs åtgärder för varje händelse har de bakomliggande orsakerna fortsatt att ställa till det, säger Anne Edland, enhetschef för tillsynssamordning på myndigheten, till TT.

Fick föreläggande

Brister påpekades i ett föreläggande mot kärnkraftverket i höstas och då ställdes krav på åtgärder för organisation, ledning, styrning och säkerhetskultur. Det skedde efter att en tryckbehållare i reaktor 4 skadats i samband med återstarten efter ett planerat underhåll.

LÄS MER:Därför gick Ringhals 4 sönder

Ringhals bedöms vara säkert rent tekniskt och fysiskt av Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det är inte händelserna i sig. De har åtgärdats. Men nu vill vi att de ska lyfta blicken och se vad som ligger till grund till att det händer om och om igen. Det är att man inte följer instruktioner, inte kommunicerar tillräckligt bra och inte följer processerna, säger Anne Edland till TT.

Inte förvånad

Anna Collin, presschef på Ringhals, är inte förvånad över nedgraderingen men säger till TT att det har gjorts förbättringsåtgärder som bland annat gäller ledning, styrning och säkerhetskultur.

– Vi har precis mottagit Strålsäkerhetsmyndighetens rapport och vill sätta oss in i den innan vi kommenterar den. Däremot är resultatet att de bedömer att det finns brister förväntat med tanke på de händelser som ledde till att Ringhals i höstas fick ett föreläggande.

LÄS MER:Så står Ringhals rustat för jordskalv

LÄS MER:Ringhals fyra i full drift igen

LÄS MER:Så gick det till när Ringhals 4 torrkokade sönder

ANNONS