Samarbete ska ge friskare hästar: ”Viktigt dela kunskap”

Det hovslagaren Kjell Reimertz inte vet om sjuka och skadade hästhovar är inte värt att veta. Den kunskapen vill han dela med sig av till andra i hästbranschen.
– Att dela kunskap och samarbeta medför bättre djurhållning och friskare hästar, säger han.

ANNONS
|

Kjell Reimertz har skott hästar i snart 50 år. Yrket har gett honom ett tränat öga för tillstånd orsakade av sjuka hovar och om skoningens betydelse för att undvika felbelastning och skador.

– Det är kunskap som veterinärer och fysioterapeuter har nytta av i sina arbeten, på samma sätt som jag kan dra nytta av deras erfarenheter, säger Kjell Reimertz.

Av den anledningen drog han igång ett forum och samarbete mellan ovan nämnda yrkeskategorier. Traditionen är att det råder vattentäta skott mellan de olika yrkesgrupperna och att det inte finns några sammanhang där man kan dela erfarenheter med varandra.

ANNONS

Måste se helheten

– Många, både hästägare och vi som arbetar med hästar, tycker att det är ett problem att var och en arbetar med sitt utan att rådfråga varandra. Men jag tror att helhetstänkandet är viktigt. Man måste se helheten för att hästen ska må bra.

Kjell Reimertz har nyss anlänt Mariedahls Gård i Anneberg i sin fullastade pick up med den dansk svenska gårdshunden Dickson bredvid sig. Kjell är på plats för jobb och i stallet väntar ridskoleponnyn Melody på att få nya skor på hovarna. Kjell berättar om det nystartade samarbetet och om första mötet som var på temat fång – en sjukdom som innebär en inflammation i hovens lamellager, vilket skapar smärta och hälta.

Minskar onödigt lidande

– Det kändes väldigt bra. Vi var cirka 15 personer som träffades och det var uppskattat. Tanken är att vi ska lära känna varandra och kunna remittera till varandra. Med det här samarbetet blir det mycket bättre djurhållning och det besparar många hästar onödigt lidande.

Anna Berg driver Mariedahls Gård och välkomnar samarbetet.

– Det är jätteviktigt att ha helhetstänkandet, tycker jag. Särskilt när man som vi har många hästar behöver man ha hållbarhet. Både veterinärer och hovslagare har så mycket kunskap men de pratar inte med varandra. De behöver kommunicera, säger Anna Berg.

ANNONS

Hoppas ge ringar på vattnet

Kjell Reimertz hoppas att det samarbete som han har dragit igång ska ge ringar på vattnet och att fler gör samma sak.

– Det verkar finnas ett stort intresse. Vår grupp på Facebook har 65 medlemmar, så jag tror och hoppas att det här sprider sig.

Hästens hälsa och välbefinnande kommer i första hand men samarbetet innebär fler fördelar, menar Kjell Reimertz.

– När man delar kunskaper och erfarenhet kan man snabbare åtgärda en skada. Det tjänar ju kunderna också på.

LÄS MER:Succé när äldreboendet besökte hästarna på Åby travskola i Kungsbacka

LÄS MER:Vildsvinen skrämmer Lenas hästar: ”Vi behöver hjälp”

LÄS MER:Daniel är en mästare på att hålla hov – klarade yrkets tuffaste examen

ANNONS