Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sack, 14, lämnades på perrongen av SJ – hemma igen efter drygt två dygns resa

Sack Helsing, 14, skulle ta tåget med sin bror Seb, 15, för att resa hem till Fjärås. Men vagnen saknades och bröderna lämnades på perrongen i Sundsvall under fredagsnatten. Nu berättar Sack om mardrömsresan.
– Det kändes väldigt stressigt, vi visste inte vad vi skulle göra.

Aftonbladet berättade under söndagen om bröderna Helsings utdragna tågresa. Då hade killarna fortfarande inte nått målet, som alltså var Fjärås. När intervjun gjordes satt de på en ersättningsbuss mellan Sandviken och Borlänge och hoppades på att nå Göteborg under söndagskvällen.

Så blev det inte. Sack kom till sitt hem i Fjärås klockan 01.30 på natten till måndag, efter att storebror Seb gett upp och återvänt till Ljusdal där han bor.

Brist på kommunikation

– Nu är Sack hemma, men ledsen och besviken över att gå miste om tre veckors sommarlov med sin bror. Och det är inte sin bror han är besviken på, utan SJ, säger bonuspappan Kim Granström.

Han fortsätter:

– Saker händer, det får man räkna med. Men bristen på kommunikation från SJ:s sida, och att de lämnar två barn på perrongen, under en fredagsnatt är allvarligt. Det var festival i Sundsvall dessutom, och hotellen var uppbokade.

Lämnades på perrongen

Seb och Sacks mamma Johanna Helsing hade bokat ett tåg från Ljusdal strax efter klockan 20 på fredagskvällen. Runt midnatt var det dags att byta tåg i Sundsvall. Då fick bröderna besked av konduktören om att deras vagn inte var påkopplad på tåget och att de skulle ringa SJ:s kundtjänst för att få hjälp.

– Det kändes väldigt stressigt, vi visste inte vad vi skulle göra. Vi ringde mamma, säger Sack.

Hemifrån Fjärås försökte Johanna och Kim under flera timmar nå kundtjänst. Samtidigt hade de fått tag på Kims bror som lyckligtvis bor i närheten av Sundsvall, och som kunde hämta killarna. De fick övernatta i väntan på fortsatt hemresa som blev ombokad till lördagsnatten.

Även nästa tåg inställt

Men bara ett par timmar innan tåget skulle gå kom informationen om att det var inställt. Familjen bokade ett hotellrum i Sundsvall åt bröderna, samtidigt som ett nytt tåg var planerat till klockan 08.41 mot Gävle på morgonen därpå. Därefter skulle ett byte ske mot Örebro, och där ett sista byte mot Göteborg.

– Det kändes inte optimalt med så många byten, men det var nödvändigt för att komma runt elfelet, säger Kim Granström.

Flera elfel under veckan

SJ har under veckan haft problem med elfel, och problemen fortsatte under helgen. Under söndagseftermiddagen kom även larm om en misstänkt gasläcka i Hallsberg, som är en järnvägsknut som påverkar många sträckor.

Sack och Seb nåddes därför återigen av dystra besked när de kommit till Gävle. De blev flyttade till en ersättningsbuss mellan Sandviken och Borlänge och då satte sig Kim Granström i bilen norrut för att möta bonussönerna. Då hade de kommit 19 mil på 48 timmar.

– I det läget visste vi inte hur det skulle sluta, säger han.

Seb gav upp och återvände hem

I Borlänge blev det återigen några timmars väntan och där bestämde sig Seb för att vända tillbaka till Ljusdal. Släktingar kom och hämtade honom.

Sack åkte själv vidare mot Örebro, men fick besked om att han skulle missa anslutningståget till Göteborg med tre minuter. Istället klev han av i Hallsberg där Kim mötte honom under söndagskvällen. 01.30 var Sack äntligen tillbaka i Fjärås där han kunde ta igen de senaste dygnens missade sömn.

– Vi kunde inte gå och äta heller, för vi var tillsagda att hålla koll på skärmarna för information, säger Sack.

Ännu ingen återkoppling

Framtiden vet familjen i nuläget inte mycket om.

– Vi vet inte om vi får någon ersättning för hotell och resa, för vi får ingen återkoppling från SJ. Vi har ringt till kundtjänst tre gånger och suttit i kö i sammanlagt elva timmar, berättar Kim.

Leila Fogelholm, SJ:s pressjour säger till Kungsbacka-Posten att policyn är att aldrig lämna barn, eller andra personer i utsatt situation, kvar på perrongen.

– Vi har många ensamåkande barn. Som förälder ska man vara beredd på att det kan hända saker. Ombordpersonalen har många att ta hand om. Men vid evakuering så ska man kontakta en förälder, säger hon.

Varför det inte gjordes i Sacks och Sebs fall vet hon inte.

”Extremt långa köer”

– Vår personal kan inte trolla fram platser till alla, men man ska ringa föräldern, eller låta barnen åka med och hitta en lösning ändå.

Leila Fogelholm bekräftar Kims uppgifter om att väntetiden för att nå kundtjänst under vissa perioder i helgen varit flera timmar lång.

– Ja, det har varit extremt långa köer. Det är semestertider och vi har inte full bemanning. Det är personalbrist, men har tagit höjd för att klara normala omständigheter. Men vi har haft problem med elfel, även förra veckan då det var problem vid södra stambanan. Det är olyckligt. Därför skickar vi sms med länkar och info för att folk ska kunna boka om själv, säger hon.

Tar bilen i fortsättningen

Sack Helsing har åkt tåg ensam, eller med sin bror tidigare och har varit med om förseningar och ombokningar tidigare.

– Jag är van vid det, men innan har det funnits andra tåg att byta till. Det brukar inte bli såhär illa.

Han stänger inte dörren för möjligheten att åka tåg i framöver, men just nu är han inte sugen.

– Eventuellt i framtiden, men inte nu, säger han.

– Vi kommer köra de 80 milen upp istället, bedyrar Kim Granström.

LÄS OCKSÅ: Kritik mot gruppboendet – Johannes Dagemark om varför hans son fick flytta hem

LÄS OCKSÅ: Inställda tågavgångar försenade resenärer: ”En lång dags färd mot natt”

LÄS OCKSÅ: Arbete med Västlänken orsakar tågstörningar – så tar du dig fram

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.