Så tycker Kungsbackaborna om biltrafiken på bron

I april 2022 står nya Borgmästarebron klar. Nu går debatten het bland politikerna om huruvida bron ska ha någon biltrafik eller inte. Kungsbacka-Posten frågade Kungsbackaborna vad de tycker.

ANNONS

Socialdemokraterna i Kungsbacka vill att den nya Borgmästarebron enbart ska vara till för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Därför har de lämnat in ett yrkande till nämnden för teknik som kommer att beslutas om i höst. Och de får bland annat stöd av Kungsbacka Framtidsparti, som dock inte har några mandat i den beslutande nämnden. Tanken är att skapa en lugnare stadsmiljö som i längden också är mer miljövänlig, om fler väljer att gå eller cykla.

Liberalerna är däremot mer skeptiska och tycker att man behöver ha ett bredare perspektiv på trafiken i Kungsbacka. Men vad tycker egentligen Kungsbackaborna själva?

LÄS MER:Trots den hotade urtidsfisken – nya Borgmästarebron väntas hålla tidsplanen

Bild: Jacob Snöbohm

Kungsbackabon Jan Vulcan är kluven i frågan om biltrafik på Borgmästarebron, men han lutar ändå åt att han vill ha tillbaka den när bron öppnas.

– Jag tycker att arbetet med bron har tagit lång tid redan, och det känns lite löjligt om man sedan ska behöva köra runt alltihop ändå, säger han.

Bild: Jacob Snöbohm

Therese Nordén bor i Kungsbacka. Hon kör inte så ofta bil inne i staden, men hon tycker att lite mindre biltrafik i centrum vore positivt.

– Det blir lugnare och tryggare. När det byggs så mycket som det gör så hade det varit skönt om det blev ett bättre flöde för gång- och cykeltrafik, säger hon.

LÄS MER:Nu inventeras urtidsfisken havsnejonöga – kan vara borta från Rolfsån: ”Oroande”

Bild: Jacob Snöbohm

Joakim Hansson bor i Åsa, men kör ofta in till Kungsbacka. Han är positivt inställd till att stoppa biltrafiken på Borgmästarebron.

– Jag tycker att det låter bra. Jag gillar tanken på en bra gågata här. Man har ju lärt sig att köra runt nu så det är inte ett jätteproblem, säger han.

Bild: Jacob Snöbohm

Rolf Lindsten från Kungsbacka vill också se mindre biltrafik i centrum, men han tycker att det är en svår fråga.

– Det är många avvägningar som ska göras. Risken är ju att det blir mer trafik någon annanstans. Dels på grund av att trafiksituationen vid tågstationen är så underligt utförd. Men jag förstår tanken och jag tycker att det låter vettigt.

LÄS MER:Tuff teknisk utmaning att bygga nya Borgmästarebron – urtidsfisken måste skyddas

Bild: Jacob Snöbohm

Mona Brinkby tycker inte att hon själv är så berörd eftersom hon inte kör bil i centrum, trots att hon bor i Kungsbacka. Men hon är ändå tveksam till att stoppa biltrafiken över bron.

– Jag tycker nog att bilarna ska få gå över bron. Som det är nu blir det ju en enorm belastning på Vallgatan i stället, till exempel. Det kan ju inte vara miljövänligt heller, att bilarna ska stå där i kö på tomgång och puttra, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS