Så tänker Kungsbackaborna om elpriserna

Förändrade rutiner, högre medvetenhet om elförbrukning och oro inför vinter som kommer – så går Kungsbackabornas tankar om de rekordhöga elpriserna.

ANNONS
|

På flera håll har den senaste tidens höga elpriser slagit hårt mot konsumenter. Från vissa håll har det kommit larm om dyra räkningar, andra börjar redan nu oroa sig för hur det ska gå i vinter då elförbrukningen tenderar att öka.

Patrik Donaldson från Fjärås klarar sig bra just nu, men tror att det kommer bli värre framöver.

– Jag har solpaneler, så just nu funkar det ganska bra – men det kommer det inte göra till vinter. Det är tufft, så är det, säger han, och fortsätter:

– Det blir jävligt lite pengar över till semester.

Ändrade vanor

Maria Serrano Hallberg från Frillesås försöker numer vara noga med att anpassa sina vanor för att minimera elförbrukningen.

ANNONS

– Man får göra det bästa av situationen och försöka tänka på om det går att påverka hur man använder el, säger hon.

Vad kan det vara för saker du gör då?

– Att släcka efter sig, ta snabbduschar eller köra diskmaskinen på kvällen.

Johan Brink från centrala Kungsbacka uttrycker liknande tankar.

– Jag har blivit mycket mer medveten om min förbrukning nu – att jag försöker spara på el generellt sett. Numer förbrukar vi väldigt mycket stearinljus hemma, säger han.

Känner du någon oro inför vintern?

– Jo men det är klart att man känner viss oro över att det kommer dra iväg ännu mer. Man vet ju inte vad som kommer hända, om energitillgången stryps ytterligare och att priserna fortsätter dra iväg.

Samhället i stort

Märta och Staffan Dittmer bor i Hålabäck. De berättar att de än så länge har klarat sig bra trots de elpriser som varit. För Märtas del är det framför allt funderingar kring hur samhället i stort kan drabbas som hägrar.

– Jag känner en oro inför vad som kommer hända i samhället i stort i vinter. Vi kommer överleva – vi får dra ner på det vi kan dra ner på, men det kommer funka. Däremot finns det många som lever mer på marginalen och jag känner mer oro inför hur de kan drabbas, säger Märta.

ANNONS

– Jag kan bara hoppas på att det blir en varm och blåsig vinter, då kanske det inte blir några problem alls. Alla är ju inställda på att det blir så fruktansvärt, men det kanske det inte blir, säger Staffan Dittmer.

”Tråkigt”

Jeanette Kinding från Hede beskriver också att hon själv har klarat sig bra så här långt, bland annat genom att lägga om vissa av hennes elförbrukningsvanor.

– För egen del känns det okej inför vintern, men det är så klart tråkigt att behöva lägga mer pengar på el än annars. Det är ju pengar man skulle kunna lagt på annat, som att gynna lokala handlare till exempel.

LÄS MER:Pizzerior pressas av högre kostnader – tvingas höja priserna

LÄS MER:Fasta elavtal klingar ut – nu jagar Kungsbacka kommun besparingar

LÄS MER:Så mycket el drar dina hushållssysslor

ANNONS