Så stort är svinnet i Kungsbackas matbutiker

Butiksstölder har ökat explosionsartat det senaste året. Färsk statistik visar att var tredje butik har utsatts för stöld de senaste månaderna. Hur drabbar det handlare i Kungsbacka och hur skyddar sig butikerna mot stöld?

ANNONS

Enligt statistik från organisationen Svensk handel så utsattes var tredje butik i Sverige för brott under förra årets sista kvartal. Statistik visar också att på tio år har antalet brott mot butiker mer än fördubblats. Många handlare vittnar också om att stölderna har ökat i takt med inflationen och stigande matpriser. På senare tid har man också noterat att kött och dyra matvaror försvinner i allt större utsträckning än tidigare. Lagersaldot visar plus men i butikerna är varorna borta. Många butiksägare vittnar också om fusk i självskanningskassor där man byter etiketter på varor och skannar dyra varor som billiga.

ANNONS

”Mer bus i butiken”

– Vi har en känsla av att det är mer bus i butiken nu, säger Mahmut Hasani som är butikschef på Willys Hede i Kungsbacka.

Med bus menar han att svinnet till följd av stöld har ökat den senaste tiden. De har ännu inte alla siffror klara för de senaste månaderna och kan därför inte säga i vilken utsträckning svinnet har ökat.

Hur ser svinnet ut i självskanningskassorna?

– Det förekommer att en del blir påkomna där. En del fuskar med varorna och låter bli att skanna dem. Men det är inte i självskanningskassorna som det sker flest stölder. Det händer då och då, men inte mer där än i butiken i övrigt. En del passar också på att smita ut med stulna varor när en betalande kund går ut.

Jämn nivå

Han har också märkt att det finns ett samband mellan ökade priser och antal stölder.

– Det finns de som åker fast som man märker har det sämre ställt just nu, men det förekommer också mer organiserad stöld.

På Ica Maxi i Kungsbacka hör stöld till vardagen, men stöldsiffrorna har inte stuckit iväg den senaste tiden. Oftast är det kött som blir stulet.

– Stölderna har inte ökat i takt med inflationen och högre priser. Vi ligger på en jämn nivå och har gjort under lång tid, säger butikschefen Andreas Matsson.

ANNONS

Svinnet ligger på strax under en procent av omsättningen varje år berättar han. Hur mycket av det som är faktiska stölder vet han inte eftersom varor som till exempel slängs eller går sönder inte registreras i systemet.

Stöldligor

– Vi arbetar med civila väktare i butiken, vi har utvecklat kamerasystemet och har särskilda rutiner i snabbkassorna för att minska svinnet. Det är inte mer stölder i snabbkassorna och i självskanningen än i själva butiken, säger han.

På Ica Kvantum i Kungsbacka ligger svinnet på en jämn nivå.

– Vi har inte märkt någon ökning. Vi har inte heller sett att det stjäls mer i våra snabbkassor. Allt svinn är inte heller stöld. En del kan vara felfakturerat från leverantörerna, säger butiksägaren Holger Gunnarsson och fortsätter:

– Vi är mer oroade över ligor som stjäl, framför allt kött. Då rör det sig om stora belopp på upp till 10 000 kronor. Det har skett två gånger de senaste månaderna. Vi tror att det rör sig om beställningsjobb. Men jag kan inte säga att stöld i övrigt är ett stort problem för oss. Jag tror att det är ett större problem i storstäderna.

LÄS MER:Våg av butiksstölder i Kungsbacka – polisen utreder samband

LÄS MER:Stöldligan tog pensionärers väskor – här tar de ut pengar i Kungsbacka

LÄS MER:Flera katalysatorstölder i Vallda och Onsala

ANNONS