Kommunstyrelsen gick på Socialdemokraternas linje om  "en mer proaktiv" företagspolitik. 
"Detta är en så viktig fråga att kommunstyrelsen måste peka med hela handen", säger kommunalrådet Eva Borg (S) i en kommentar.
Kommunstyrelsen gick på Socialdemokraternas linje om "en mer proaktiv" företagspolitik. "Detta är en så viktig fråga att kommunstyrelsen måste peka med hela handen", säger kommunalrådet Eva Borg (S) i en kommentar. Bild: Mats H Ljungqvist

Så ska Kungsbackas företagsklimat bli bättre – mer markköp

Kungsbacka måste bli mer aktiva i näringslivspolitiken, inte minst när det gäller markköp för etableringar. Förslaget kommer från Socialdemokraterna, som fick med sig en majoritet i kommunstyrelsen på att blåsa nytt liv i jakten på "Västsveriges bästa företagsklimat".
– Glad att alla gick på vår linje, säger kommunalrådet Eva Borg (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är ingen nyhet att Kungsbacka på senare år harvat i mitten av tabellen över kommunernas företagsklimat. I organisationen Svenskt Näringslivs senaste ranking tappade Kungsbacka till och med, och föll 29 placeringar, från plats 90 till 119.

Kritiken från näringslivet är ofta densamma – kommunens byråkrati är svår och det finns för lite företagsmark för nyetableringar.

Sedan många år tillbaka finns ett politisk mål att Kungsbacka ska ha "Västsveriges bästa företagsklimat". Ändå tycks det vara svårt att rubba positionen i mitten av rankingtabellen.

Nu pressas den styrande alliansen från Socialdemokraterna. I ett förslag som partiet lade fram på senaste mötet i kommunstyrelsen föreslår de en mer aktiv markpolitik och fler strategiska köp av områden som kan vara lämpliga för företagsetableringar. Men partiet föreslog också att Kungsbacka ska ta fram en handlingsplan för hur målet att rankas som bästa företagarkommun i Västsverige ska nås.

En enig kommunstyrelse ställde sig bakom S-initativet.

– Jag är naturligtvis glad att alla i kommunstyrelsen gick på vårt förslag, vi är inte bortskämda med att få gehör för det vi föreslår. Och detta är en så viktig fråga att kommunstyrelsen måste peka med hela handen, säger kommunalrådet Eva Borg (S) i en kommentar.

Förslagen är utformade som direktiv till kommundirektören, som får uppdraget att ta fram en handlingsplan med förslag som kan förbättra läget. Enligt beslutet ska den ligga klar vid halvårsskiftet nästa år.

– Jag hoppas vi då får se konkreta och goda förslag på åtgärder som på sikt kan ge oss ett bättre näringslivsklimat. Vi har så goda förutsättningar i vår kommun att vi borde ligga i topp när det gäller detta, säger Eva Borg.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS