Under torsdagen rapporterade Folkhälsomyndigheten uppdaterade siffror kring smittspridningen av covid-19 ute i samhället.
På lokal nivå har antalet nya fall minskat för tredje veckan i rad, från 368 fall vecka 14 till 350 nya fall under vecka 15 i Kungsbacka kommun.
I region Halland och även i Sverige i stort är trots detta smittspridningen fortsatt hög. Under torsdagens presskonferens uppmanade därför Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten alla att se över vad de kan göra för att bli mer följsamma kring de gällande restriktionerna.
– Smittspridningen är fortsatt hög. Det krävs avstånd. Vi uppmanar alla till att se över sin vardag. Vi måste hjälpas åt att följa rekommendationerna och se till att det görs för att få en minskning nu i maj, säger hon.
Folkhälsomyndigheten meddelar även att de gällande restriktionerna kommer att förlängas till och med den 17 maj.
LÄS MER:Efter vaccinbeslutet – politikerna nedringda av arga göteborgare: ”Ska polisanmäla oss”
Fem har rapporterats avlidna senaste veckan
I region Halland har 1462 nya fall rapporterats in under vecka 15, fem personer har avlidit och åtta nya intensivvårdsfall med bekräftad covid-19 har omhändertagits på sjukhus.
Efter att ha har de högsta smittspridningsnivåerna i hela landet för några veckor sedan har nu Halland hamnat på en åttondeplats jämfört med Sveriges resterande regioner. Den minskande trenden tycks hålla i sig, trots att smittspridningen som sådan fortfarande är på höga nivåer.
I Sverige totalt har 932 076 personer smittats med covid-19. Det är 13 882 personer som har avlidit och nationellt har 19 nya dödsfall rapporterats in i dag.
Enligt Karin Tegmark Wisell tycks antalet smittade nationellt ha stabiliserat sig på en hög nivå i samhället.
– Vi har fortsatt ett stort antal intensivvårdade och en hög smittspridning, säger hon.
LÄS MER:Ett år utan publik – tufft läge för kulturen i Kungsbacka
Över två miljoner har fått första dosen vaccin
Samtidigt lyfter hon fram att en allt större del av den svenska befolkningen nu kunnat få sin första dos vaccin.
– Om vi tittar på det som ändå är ljuset i tunneln, vaccinationerna, kan vi nu konstatera att till och med i dag är det över två miljoner vaccinerade personer som har fått minst en dos, säger Karin Tegmark Wisell.
Även lokalt i region Halland är vaccineringen långt framskriden, men under torsdagen kom ett bistrare besked – på grund av försenade leveranser skjuts inledningen av fas 4 upp till och med vecka 24. Det ska däremot inte behöva påverka när regionen når vaccinationsmålen.
– Vi är beroende av vaccinleveranserna och om regeringen bedömer att alla ska ha fått sin första dos innan 15 augusti i år är det det som gäller. Vi anpassar oss hela tiden utefter de förutsättningar som finns, säger Pernilla Wallenstedt, vaccinsamordnare.
LÄS MER:Så här kommer Kungsbackaborna fira studenten
Viktigt att ta det vaccin man erbjuds
Hennes bild av vaccinationstakten i regionen är god och hon ser att de går stadigt framåt. Något som hon däremot poängterar är att det är viktigt att när man väl blir erbjuden vaccin är det viktigt att man tar det.
– Vi når ut med det vaccin vi får. Sen är det viktigt att ta det vaccin som vi erbjuder även om det alltid måste vara ett enskilt beslut. Vi måste snabbt få en hög vaccinationstäckning i samhället nu och väljer man bort det försenas hela processen och alla påverkas. säger hon.
I förra veckan stod det klart att region Halland stoppar invånare från andra regioner att boka sig för vaccination digitalt. Det är något som redan nu har fått en effekt.
– Vi har fortfarande en del utomregionala bokningar men det var under förra veckan som det här accelererade till höga dagliga nivåer. Från att ha legat på 25 procent per dag är det nu istället nere på ungefär 5 procent, säger Pernilla Wallenstedt.
LÄS MER:Halland sätter stopp för coronahjälp på iva: ”Kan inte ta emot fler”
Vaccinturismen diskuteras nationellt
Under onsdagen gjordes över 3 000 vaccinationsbokningar och från och med torsdagen kan personer födda 1961 boka tid för vaccinering. Målet om att 80 procent av alla personer över 65 år ska ha fått sin första spruta den 16 maj beräknar de kunna nå.
Trots att det varit en hel del så kallad vaccinturism kommer inga doser att ges till Halland från Västra Götaland. Däremot menar vaccinsamordnaren att en diskussion nu förs nationellt om hur problemet med fördelningen av doser kan lösas.
LÄS MER:Nu ska de som arbetar inom LSS-verksamhet få vaccin
– Det sker en nationell dialog kontinuerligt. Vissa räknas som sommarregioner med många utomregionala invånare över sommaren och det pratas om man ska göra justeringar för det längre fram bland annat, säger Pernilla Wallenstedt.
När vaccinturismen var som värst drabbades främst Kungsbacka och Varberg, men trots detta ligger region Halland väl till när det kommer till vaccinationstäckningen.
– Totalt ligger vi över snittet för riket, vi har just nu vaccinerat 27,2 procent av invånarna i Halland med en dos, sedan tickar vi på med 10,6 procent som också fått dos två. Vi har ingen större skillnad mellan kommunerna, säger Pernilla Wallenstedt.
Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka kommun, år 2021
Vecka 1: 419
Vecka 2: 234
Vecka 3: 234
Vecka 4: 224
Vecka 5: 214
Vecka 6: 279
Vecka 7: 248
Vecka 8: 349
Vecka 9: 352
Vecka 10: 301
Vecka 11: 371
Vecka 12: 475
Vecka 13: 385
Vecka 14: 368
Vecka 15: 350
Källa: Folkhälsomyndigheten