Så öppnar Kungsbacka kommun upp igen

Nu öppnar samhället upp igen när de flesta av coronarestriktionerna hävs. Men smittspridningen är fortsatt hög och i Kungsbacka kommun har man valt en mer återhållsam ståndpunkt.
– Det är glädje med förbehåll, ingen vet var det här kommer ta vägen, även om vi hoppas det är slutet vi ser, säger kommundirektör Malin Aronsson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungsbacka usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I dag, onsdag, hävdes restriktionerna och samhället börjar återgå mer till det normala. Det finns inte längre krav på att hålla avstånd mellan sällskap, krogar behöver inte stänga vid 23 och föreningar får hålla cuper och läger inomhus igen.

– Det är förstås en glädjens dag i dag när restriktionerna släpper och vi kan återgå försiktigt till en normal vardag och normalt liv. Pandemin är långt ifrån över. Men det är glädje med förbehåll, ingen vet var det här kommer ta vägen, även om vi hoppas det är slutet vi ser, säger kommundirektör Malin Aronsson.

LÄS MER:Ett litet steg tillbaka till normalt

Gradvis återgång från hemarbete

Kommunens verksamheter påverkas olika av de slopade restriktionerna. Kungsbacka teater kan öppna upp igen för fullsatt publik och utan krav på vaccinpass.

Även rådet om att arbeta hemifrån slopas, men Malin Aronsson säger att det inte kommer vara en anstormning tillbaka till kontoret.

– Vi arbetar för att säkerställa successiv återgång, som vi gjorde förra gången. Vi styr inte upp vilka dagar eller hur det ska gå till, utan det sker i dialog mellan medarbetaren och närmsta chef, säger hon.

LÄS MER:Ensamma äldre har fått eget telefonnummer – effekt av pandemin

Kommer alla få plats om alla vill tillbaka till kontoret sen?

– Ja det är klart det finns arbetsplats till alla. Vi arbetar med aktivitetsbaserade kontor och vi kommer arbeta som vi gjort tidigare, även innan pandemin, fanns det möjlighet till distansarbete. Det är inte alltid platsen som är avgörande för att utföra sitt arbete på bästa sätt, säger Malin Aronsson och fortsätter:

– Sen har det visat sig i undersökningar som vi gjort att det ”vardagliga” samarbetet blivit tuffare när många arbetar på distans. Det krävs mer planering för att det ska fungera mellan verksamheter. Så där ska vi vara lite vaksamma, så vi inte förlorar det.

LÄS MER:Matbutikerna fortsätter med plexiglas och handsprit

Läget fortsatt ansträngt inom skolan

För förvaltningarna vård och omsorg samt individ- och familjeomsorg blir det i nuläget inga större förändringar eftersom covid-19 fortfarande klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Inom förskola och grundskola ser situationen lite ljusare ut än tidigare.

– Det är ett fortsatt behov av extra personal, men inte så stort behov som tidigare. Det är fortfarande ansträngt och vi får bara fortsätta vara observanta och hantera det allt eftersom.

LÄS MER:Försiktig optimism när restriktionerna försvinner: ”Vi kör på för fullt i vår”

Malin Aronsson blickar framåt och försöker se på lärdomarna av pandemin.

– Vi har lärt oss mycket under den här tiden. Vi har tvingats lösa uppgifter på nya sätt och oftast snabbare än vad vi är vana vid att göra. I de sammanhangen har vi blivit bättre på att samarbeta mellan förvaltningar och kommuner i Halland. Vi kan vara mer flexibla och snabbfotade än vad man tror, det tar jag med mig.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS