Så mycket har bostadspriserna ökat i Kungsbacka

Under juni steg villapriserna i Sverige med i genomsnitt två procent, detta visar färsk statistik ifrån Svensk Mäklarstatistik. I Kungsbacka har villapriserna stigit med över tjugo procent det senaste året.
– Många har blivit mer medvetna om sin boendesituation och vill ha större, säger Daniel Magnusson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungsbacka.

ANNONS

LÄS MER:350 nya bostäder på gång i centrala Kungsbacka

Att coronapandemin har haft stort inflytande på den svenska bostadsmarknaden det senaste året är inget som fastighetsmäklaren Daniel Magnusson, Fastighetsbyrån Kungsbacka, tvivlar om.

– De som har bott i lägenhet har velat komma ut och få lite gräsmatta. Sen jobbar fler hemifrån vilket har gjort att man känt behov av ett extra rum, så att gå upp litegrann i storlek och ha tillgång till trädgård är väl den trenden vi har sett, säger han.

Daniel Magnusson är fastighetsmäklare och franschisetagare på Fastighetsbyrån i Kungsbacka. Han menar att människor har blivit mer medvetna om sin bostad och många söker större.
Daniel Magnusson är fastighetsmäklare och franschisetagare på Fastighetsbyrån i Kungsbacka. Han menar att människor har blivit mer medvetna om sin bostad och många söker större. Bild: Fastighetsbyrån/ Pressbild

Längre resväg men mer hus för pengarna

Varför priserna pekar uppåt för just Kungsbacka förklarar Daniel Magnusson med att de som tidigare letat hus i Göteborg inte har letat längre söderut än exempelvis Billdal och Kullavik, men nu har vidgat sina vyer och accepterat en något längre resväg till jobbet.

– Många kanske kommer fortsätta jobba hemma två, tre dagar i fortsättningen och då har man ändrat sitt synsätt och accepterat att kanske då åka tjugo minuter till, och då öppnar ju områdena lite längre bort upp sig på ett helt annat sätt.

Han fortsätter:

– De bostadssökande som letat i Göteborg är ju också vana vid en ännu högre prisbild, så när de har kommit in på bostadsmarknaden här har de helt andra referensramar kring vad som är billigt och inte.

Stor efterfrågan – men litet utbud

Emma Wallin, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Kungsbacka håller med om att det är en ny grupp av bostadssökande på marknaden i ytterområden som Kungsbacka.

– Vi ser att det är en stor inflyttning från Göteborg till Kungsbacka. Många letar just större och tycker kanske att man får mer hus för pengarna här än i Göteborg, men att man då är mer beredd på att pendla lite längre, säger hon.

Både Emma Wallin och Daniel Magnusson har sett att efterfrågan på hus är större än utbudet.

LÄS MER:Nina vill investera i sitt boende – svårt som ensamstående

– De hus som har funnits ute har stuckit iväg i pris av den anledningen att det finns väldigt få till salu, säger Emma Wallin.

– När coronan bröt ut så satt de i medelåldern och uppåt still i båten, och när de inte ville flytta så kom inte deras hus ut till försäljning. Så inledningsvis i pandemin krympte utbudet avsevärt, säger Daniel Magnusson.

Daniel Magnusson berättar att till och med april i år så har utbudet på villor varit lägre än normalt. Det beror enligt honom på att människor bland annat varit rädda att inte få sålt sin bostad.

– Sen får vi se till hösten, jag tror att utbudet kommer att öka och bli minst lika stort som normalt eller kanske till och med lite större. Efterfrågan är fortsatt större än normalt också, säger han.

Kort om bostadsstatistiken:

  • Prisutvecklingen för bostadsrätter i Kungsbacka är det senaste tolv månaderna: +15.1 procent
  • Prisutvecklingen för villor i Kungsbacka de senaste tolv månaderna är: +23.4 procent
  • De senaste tre månaderna har det sålts 228 villor och 130 bostadsrätter i Kungsbacka kommun.
  • Årstakterna på priserna ligger på +20 procent eller mer, vilket är rekord. I topp ligger Storstockholm och Stormalmö med +24 procent medan Storgöteborg ligger på +20procent .

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Unga är den grupp som drabbas värst av prisökningen

Emma Wallin berättar vad konsekvenserna av ökade bostadspriser blir.

– Det är jättesvårt att komma in på bostadsmarknaden som ny och ung. Om man är ny på att köpa och inte har något eget att sälja så är det tufft, säger Wallin.

Hon menar att trots att det kan vara låga räntor så ställs man inför amorteringskrav och köpeskillingar, vilket blir en stor summa som man själv måste gå in med för att kunna genomföra ett bostadsköp.

– Har man inte haft den uppgången i sin egen bostad och försäljning, då är det svårt att vinna över andra som har något att sälja i budgivningar.

LÄS MER:Kungsbacka har dyraste bostadskön i hela Sverige

Vad kan du ge för råd till unga och de personer som inte har gjort någon bostadskarriär?

– Om det är tufft att köpa nyproduktion till exempel, så kanske man kan rikta in sig på ett objekt som kräver mer renovering, eller tänka sig att köpa lite mindre för att sen förvalta det på ett bra sätt och se att man startar upp på den nivån man har möjlighet att köpa på, säger Emma Wallin.

Daniel Magnusson ger också handfasta råd till de som vill göra bostadskarriär:

– Jag tror att det är viktigt att tänka på ett sparande till en bostad även när man är ung, att tidigt intressera sig för sitt sparande och att föräldrar kanske kan börja spara till ett eget konto till sina barn.

– Men jag har också väldigt stor respekt för att det inte är alla som har den här möjligheten, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS