Den stora ungdomsenkäten har tidigare gjorts 2007, 2010, 2013 och 2017. Nu är resultatet från förra årets undersökning klart. Arkivfoto
Den stora ungdomsenkäten har tidigare gjorts 2007, 2010, 2013 och 2017. Nu är resultatet från förra årets undersökning klart. Arkivfoto Bild: shutterstock

Så mår Kungsbackas unga

Varannan elev i årskurs 2 på gymnasiet dricker alkohol varje månad – och allt fler tjejer känner sig otrygga i skolan. Det är några av resultaten i Lupp-undersökningen bland Kungsbackas ungdomar som nu presenterats.

ANNONS
|

Lupp-undersökningen görs i flera kranskommuner i Västsverige och den senaste kom 2017.

Enkäten är en uppföljning av hur unga ser på sina liv och sina möjligheter att påverka det. Förra hösten skickades enkätfrågorna ut till åttondeklassare på högstadier och elever i tvåan på gymnasiet, de åldersgrupper som brukar ingå i undersökningen.

Nu presenterar Kungsbacka kommun resultatet.

Det ska nu bli underlag i det politiska arbetet för att fånga upp ungdomarnas åsikter och uppfattningar när Kungsbackas framtid planeras.

– Barns och ungas perspektiv är viktiga att ha med i beslutsprocesser, särskilt med tanke på att barnkonventionen blivit lag. Vi satsar nu också extra på att utveckla ungdomsforum i kommunen för att vi ska bli bättre på att ta hand om de ungas perspektiv, säger Jacob Leuchovius, utvecklare på förvaltningen för kultur och fritid och en av de som nu ska processa materialet.

ANNONS

LÄS MER:Nattvandrare nysatsar i Frillesås: ”Sneglade på Åsa”

Kungsbackas ungdomar mår i alla fall hyggligt.

Majoriteten är nöjda med skolan och nio av tio menar att det finns nog med saker att göra för att ha en bra fritid, även om en fjärdedel tycker att livet blivit lite mer besvärligt på grund av pandemin. Framför allt handlar det om möjligheterna att till exempel ta extrajobb, som försvårats av läget kring covidsmittan.

Många känner sig dock otrygga, inte minst i skolan, där 30 procent av eleverna i årskurs åtta och 25 procent av gymnasieeleverna svarar att de blivit utsatta för brott eller hot om brott. Ännu fler svarar att de upplever otrygghet i vardagen, där stadskärnan och kollektivtrafiken anges som särskilt utsatta platser. Framför allt är det tjejerna i enkäten som svarar att de upplever en ökad otrygghet.

Tjejerna är också de som ser mest negativt på den egna hälsan. 60 procent av de svarande uppger att de åtminstone mår ”ganska bra”, men att de har problem med stress, huvudvärk, sömnproblem och magont.

Den ofta mest uppmärksammade delen av Lupp-undersökningen handlar om ungas drogvanor. Cigarettökningen fortsätter minska, men allt fler tjejer i gymnasieåldern anger att de snusar, jämfört med undersökningen 2017.

Även drickandet fortsätter de senaste årens nedåtgående trend, även om det anas en ökning bland åttondeklassarna. Rapportens författare varnar dock för att det bland åttondeklassare ”kan förekomma oseriösa svar som gör resultaten osäkra”. Trots den nedåtgående trenden så dricker varannan gymnasieelev alkohol minst en gång i månaden, ett resultat som såg liknande ut också 2017.

ANNONS

LÄS MER:Stor minskning av knark i Kungsbackas avloppsvatten

Lupp ska utläsas Lokal uppföljning av den lokala ungdomspolitiken och i Kungsbacka har undersökningen tidigare genomförts 2007, 2010, 2013 och 2017.

ANNONS