Så kunde polisen fånga den misstänkte våldtäktsmannen

Flickan blev brutalt våldtagen. I samband med det spelade hon död. Det kan ha räddat hennes liv. Nu, 24 år senare, är en 59-årig man häktad för den grymma gärningen. Han kunde sättas dit efter att en släkting redan fanns i DNA-registret. Mannen greps i en bostad i Kungsbacka.
– Jag känner så klart en oerhörd lättnad, säger Anders Eriksson, chef för polisens avdelning för Kalla fall.

ANNONS
|

Det var på eftermiddagen den 14 september 1995. En gråtrist höstdag och den då åttaåriga flickan var på väg hem från Lindåsskolan till hemmet i Billdal.

Men på Södra Särövägen inträffade något som kom att förändra livet för den lilla flickan. På cykelvägen stod en man i vägen. Flickan stannade för honom.

Då gick han genast till attack. Mannen slog henne i huvudet, så hårt att hennes hjälm sprack. Sedan drog han upp henne i skogen, fortsatte misshandeln och våldtog sedan flickan.

Åttaåringen trodde att hon skulle dö. Hon kom på idén att spela död. Det fungerade. Mannen försvann från platsen. Kvar lämnade han dock sitt DNA. Och den lilla flickan, som fick sin skalle spräckt och även en hel del andra skador. Hon togs omhand av en skolanställd, som råkade passera busshållplatsen.

ANNONS

Polisen startade en utredning som blev massiv. Men trots att över 350 personer har DNA-testats i fallet gavs inget resultat. Den 59-årige mannen har kunnat leva ett vanligt familjeliv.

Mannen har bott på flera olika platser i Västsverige, bland annat i Kungsbacka. Han har varit gift flera gånger. I mitten av 2000-talet skilde sig mannen. Strax innan skilsmässan, uppdagades det i skolan, att mannen ska ha misshandlat sin son systematiskt.

Bland annat försökte han dränka sin son i badkaret genom att trycka ner hans kropp och huvud under vattnet i badkaret.

– Jag trodde att jag skulle svimma, sa pojken, som var nio år då det hände.

Han misshandlade även pojken genom att sätta sig på hans kropp och hans huvud när han låg i soffan. 59-åringen dömdes till villkorlig dom tillsammans med 160 timmars samhällstjänst för grov fridskränkning. Domen överklagades till hovrätten. Där dömdes han att även betala 50 000 kronor i skadestånd till sonen.

I tingsrättsdomen skriver man att det inte finns något behov för övervakning av mannen.

Och något DNA-prov togs inte eftersom 59-åringen redan satt bakom lås och bom.

Åren gick och polisens utredning om den råa våldtäkten i Billdal gick i stå. För tio år sedan, 2009, kom den upp på Kalla fall-gruppens bord.

ANNONS

Kungsbacka-polisen har varit behjälplig att topsa ett antal personer i jakten på gärningsmannen. Totalt har 350 personer fått lämna sitt DNA, men utan träff.

Fram till nu. Den 1 januari i år ändrades lagen. Polisen har nu rätt att göra så kallade familjesökningar. Utredarna skickade in DNA-materialet från fallet 1995 till Nationellt forensiskt center, NFC. Den 4 januari skickades proverna in.

Det blev träff.

Det innebär att en släkting till 59-åringen fanns i DNA-registret.

– Det visade sig att det fanns en DNA-profil som var lik den vi hade i registret, men den var inte identisk, säger Anders Eriksson till Kungsbacka-Posten.

Via den DNA-träffen kunde polisens utredare sedan arbeta vidare. Släktingar gicks igenom och till slut fastnade polisen för 59-åringen. Mannen kallades för topsning, men gjorde sig oanträffbar under en veckas tid, enligt Anders Eriksson.

Polisen satte span på mannen. Han hittades förra veckan på en adress i Kungsbacka kommun. Mannens före detta fru, som han skilde sig från i slutet av 2016, bort fortfarande kvar på en adress i Kungsbacka. I början av 2017 ansökte hon om, och fick, vårdnaden om parets två små barn.

– Han greps av yttre personal. Jag vet inte vad han hade för relation med personerna på adressen. Men det skedde i en villafastighet och gripandet gick odramatiskt till. Jag hörde gripandet och hade hela tiden kontakt med insatsledaren, säger Anders Eriksson.

ANNONS

En 24 år lång jakt ser ut att vara över. Den nu 59-årige mannen häktades i helgen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

– Som yrkesman blir man ju så klart väldigt glad, men samtidigt väldigt lättad. Det här sänder ju också en signal om att man inte kan komma undan med att begå brott och den signalen är jätteviktig. Inget är klart än, han är inte dömd, men vi måste tillåta oss att vara glada.

Fallet hade preskriberats i mars nästa år. Polisen lyckades alltså i elfte timmen.

– Jag tycker att det inte borde finnas någon preskriptionstid på så här grova brott. Jag anser att man borde se över det och välja att ta bort preskriptionstiden på den här typen av allvarlig brottslighet.

Polisutredningen om barnvåldtäkten i Billdal fortsätter nu. Anders Eriksson poängterar att det inte är klart än även om det ser bra ut.

– Vi arbetar på att bygga ett starkt mål mot mannen. Vår personal på polisen har varit i kontakt med offret. Speciellt nu den senaste veckan har det varit med ganska täta intervaller. Hon är både glad och lättad naturligtvis. Samtidigt väcker det här naturligtvis en massa känslor, säger Anders Eriksson.

Polisen kommer nu sannolikt att utreda om 59-åringen kan ha gjort sig skyldig till fler gärningar. Det blir upp till åklagaren att besluta om den saken.

ANNONS

– I vilken omfattning vi ska utreda honom för åklagaren besluta. Men den häktade mannen har ju inte avsatt sitt DNA på andra brottsplatser, det kan vi konstatera efter att nu DNA-testat honom. Han kan ju ha gjort sig skyldig till brott ändå.

I Kungsbacka kommun finns framförallt två olösta fall. Det ska handla om ytterligare en barnvåldtäkt i ungefär samma tid som den förra, 1995. Men även om ett dubbelmord i Onsala 1990 då ett par mördades i sitt hem.

– Han har ju en dokumenterad kapacitet av att använda våld, så det är naturligt att vi kollar på den här typen av brott. Vi kommer att diskutera saken med åklagare för att se om vi ska gå vidare, säger Anders Eriksson.

1994 mördades en ung flicka på en kyrkogård i Göteborg. Mannen kommer även att utredas för det mordet. I det fallet finns inget DNA att tillgå, men klart är att 59-åringen vid tidpunkten för brottet bodde i närheten av mordplatsen.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

0300-68 18 61

ANNONS