Rapporter om den invasiva blåskrabban finns nu från flera platser på Onsalahalvön.
Rapporter om den invasiva blåskrabban finns nu från flera platser på Onsalahalvön. Bild: Matz Berggren

Så känner du igen blåskrabban – och så dödar du den

Den invasiva blåskrabban finns nu runt hela Onsalahalvön. Arten kan slå ut den vanliga svenska strandkrabban och Länsstyrelsens uppmaning är stenhård.
– Om du hittar den – slå ihjäl den direkt, säger naturvårdshandläggaren.

ANNONS

Blåskrabban kommer egentligen från Asien men tros ha tagit sig till Sverige via ballastvatten från fartyg. De första exemplaren hittades för drygt tio år sedan på Hönö. Nu finns rapporter om fynd längs hela Västkusten, från norra Bohuslän och söderut, ända ner till Öresund.

Kungsbacka är inte förskonat. Krabban har konstaterats runt hela Onsalahalvön och på mängder av platser runt Åsa och Ölmanäshalvön.

Förökar sig snabbt

Krabbarten är egentligen en slags asiatisk strandkrabba, men den har egenskaper som gör att den inte passar i svenska vatten. Den förökar sig fort och antalet individer per kvadratmeter botten blir snabbt högt. Från Europa finns rapporter om en täthet på upp till hundra blåskrabbor på en enda kvadratmeter.

ANNONS

– Det är därför den riskerar att slå ut våra inhemska krabbarter, den tränger undan strandkrabban i konkurrens om maten, säger Frida Sundqvist, naturvårdshandläggare för invasiva arter på länsstyrelsen i Halland.

Varnande skyltar

De går nu ut med en skyltkampanj som ska sättas upp i badvikarna i Hallandskommunerna. Där ska krabbfiskande barn och deras föräldrar lära sig känna igen den främmande lilla krabaten.

– Blåskrabban blir inte lika stor som våra inhemska arter, och den har en lite rundare ryggsköld och är mer slät mellan ögonen. Ofta ser man direkt att den är lite annorlunda än de andra krabborna och namnet har den fått för att de vuxna hannarna har en liten blåsa i tumvecket på klorna, säger Frida Sundqvist.

Vid Smarholmen sitter information om de invasiva krabborna.
Vid Smarholmen sitter information om de invasiva krabborna. Bild: Daniel Blomqvist

Slå ihjäl den

Och blåskrabban hör inte hemma i krabbfiskehinken på badbryggan. I stället riktar länsstyrelsen och andra naturvårdande myndigheter en uppriktigt brutal uppmaning till alla som fångat ett exemplar av blåskrabban.

– Slå ihjäl den direkt. Det kan låta hemskt, men det etiskt bästa är att ta en sten och krossa den med ett enda slag. Släpp absolut inte tillbaka den i vattnet, säger Frida Sundqvist.

Fynd av blåskrabba kan rapporteras in till både Artportalen och Rappen.nu, webbsajter som håller koll på utbredningen av olika invasiva och främmande arter.

ANNONS

LÄS MER:Länsstyrelsens uppmaning: Gräv upp invasiva arten – innan det är för sent

LÄS MER:Här växer Kungsbackas största bestånd parkslide: ”Rör ingenting”

LÄS MER:Valldafirmans unika metod mot parkslide: "Allt ryker”

ANNONS