Så hanterar äldreomsorgen i Kungsbacka kommun värmen

På onsdagen och torsdagen kommer värmen på besök i Kungsbacka med temperaturer uppemot 32 grader. Så här hanterar äldreomsorgen situationen.

ANNONS
|

Helene Ljungqvist är tillförordnad förvaltningschef för vård och omsorg i Kungsbacka kommun. Hon berättar att kommunen har tydliga rutiner för hur man ska agera vid värmeböljor. På onsdagsmorgonen har hon haft ett möte med samtliga enhetschefer inom de berörda verksamheterna för att se till att information når ut till hela personalen.

I konkreta åtgärder på kommunens vård- och omsorgsboenden handlar det bland annat om att hålla fönstren stängda dagtid och istället vädra på natten, dra för mörkläggningsgardiner och stänga av värmealstrande utrustning.

– Vi jobbar med att hålla temperaturen nere på våra boenden och naturligtvis se till att alla får så mycket som möjligt att dricka, säger Helene Ljungqvist.

ANNONS

Våta handdukar

Andra knep man tar till för att svalka de boende är till exempel att badda med våta handdukar och dra ner på den fysiska aktiviteten.

– Det blir inte så mycket sittgympa när det är så varmt.

All personal har informerats om att det är extra viktigt att hålla uppsikt över de boende ifall någon visar tecken på vätskebrist.

– Det yttrar sig oftast i att man blir trött och orkeslös, säger Helene Ljungqvist.

Komfortkyla på ett boende

Det är bara det nybyggda boendet i Särö som har utbyggd så kallad komfortkyla, berättar Helene Ljungqvist. Men på vissa andra boenden finns det i dagrummen. Det finns även fläktar.

– Vi har fläktar i gemensamma utrymmen. Fläktar i de egna bostäderna ansvar de boende för själva, säger Helene Ljungqvist.

Så påverkas hemtjänsten

Även hemtjänsten påverkas av värmen. Personalen behöver påminna de som har hemtjänst om att ha fönstren stängda på dagen och vädra på natten, och att gärna dra för gardiner och persienner. Och även uppmana till att dricka mycket, berättar Helene Ljungqvist.

Även personalen påverkas förstås också.

– Personalen i hemtjänsten behöver ta sig runt till omsorgstagarna och gör det på cykel eller kör bil. Det är viktigt att personalen får i sig mycket att dricka också och om de kan håller sig i skuggan. Det är viktigt att arbetsmiljön blir så bra den kan för alla, säger hon.

ANNONS

Enligt SMHI väntas värmen hålla i sig under onsdagen och torsdagen. På fredagen ska temperaturen sjunka till runt 21 grader.

Råd vid mycket varmt väder

• Drick mer vatten

• Svalka dig

• Ta det lugnt

• Ordna en sval miljö där du befinner dig

• Lyssna på kroppens varningssignaler

• Hjälp andra som är särskilt känsliga för värme

• Ring genast 112 om du tror att du eller någon annan har värmeslag och är mycket sjuk.

Källa: 1177.se

LÄS MER:Ronge flög högst i mästerskap: ”Kul att vara bäst i Norden”

LÄS MER:Sonen upptäckte branden i bilverkstaden: ”Han är min hjälte”

ANNONS