Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I 40 år var S-politikern Ingela Hansson och Billy Bogren ett par. Bild: Tobias Sandblom
I 40 år var S-politikern Ingela Hansson och Billy Bogren ett par. Bild: Tobias Sandblom

S-politikern var mordoffrets sambo

Billy Bogren var kock och jobbade runt hela världen. Samtidigt föll han allt djupare ner i ett missbruk. I torsdags blev han sannolikt mördad av två män.
– När han var nykter var han snäll, men han kunde också vara elak, säger Ingela Hansson, hans sambo under 40 år.

De båda blev ett par på Hotell Halland. Ingela Hansson städade och Billy Bogren lagade mat. De var båda 18 år och det var mycket party på hotellet.

– Det var mer accepterat på den tiden. Jag hade inga problem med alkoholmissbruk, men det hade Billy. I början tänkte jag inte så mycket på det, vi var båda unga. Sen blev det väl mer så att man inte ville se. Jag såg inte tendenserna, säger Ingela Hansson.

Fullmäktige i 27 år

Hon är känd politiker för Socialdemokraterna i Kungsbacka. I 27 år satt hon i kommunfullmäktige, mer än de flesta andra.

Billy Bogren föddes och växte upp i Onsala. Han var en duktig kock och arbetade som det både i Amazonas och i Karibien.

– Många uppskattade hans mat, jag också. Vi hade väldigt trevligt ihop i början och det var alltid gott att äta det han lagat. Men hans alkoholmissbruk eskalerade. Det gör ju alltid det. Sjukdomen äter på en människa och tar honom förr eller senare, säger Ingela Hansson.

En bilolycka

För några år sedan råkade Billy ut för en bilolycka. Han blev påkörd och efter det hade han svårt att resa sig och för att gå. Han hamnade utanför arbetsmarknaden.

– Jag fick försörja honom. Han hade svårt för att ansöka efter bidrag, men det är ju något han måste göra själv. Det är ju inget som jag kan göra åt honom. Jag skickade med honom pengar. Han lovade att han skulle köpa kläder, men så blev det aldrig. Istället gick han till Systemet. Om det var helg så gick han på krogen. Han kunde inte försörja sig själv.

Blev elak

Hon berättar att Billy var snäll när han var nykter. Billys inställning var oftast att "det där löser sig" eller "det där ordnar jag". Men när han var berusad blev han som en annan person.

– Han kunde inte vara snäll när han blev full. Allt handlade om honom. Jag var rädd att jag skulle dras med i hans missbruk och bli medberoende, men så blev det inte. Istället involverade jag mig politiskt, mest faktiskt för att få en fristad och slippa se honom full hela tiden.

Allt tog slut runt 2014.

Det var i samband med att en annan person tagit sig in i deras gemensamma bostad och misshandlat Billy och tagit saker från honom.

Klippte banden

– Jag klippte banden med Billy. Det gick inte att leva med honom. Jag hade försökt i så många år, men det är väldigt svårt att leva ihop med en missbrukare. Mitt jobb blev att sopa igen spåren efter honom och det var sällan lätt. De sista åren gjorde vi inte mycket tillsammans, det gick inte att planera något ihop. Jag var tvungen att försöka leva mitt liv, säger Ingela Hansson.

I centrala Kungsbacka blev Billy en profil. Han gick ofta långa sträckor, ibland bara mellan hemmet på Inlagsleden och till torget där kompisarna fanns.

Ingela Hansson satt även i dåvarande socialnämnden under en tid. Hon var bland annat med och beslutade om boendet på Inlag där Billy hittades mördad i torsdags. Bostäderna kallades "Beverly Hills" i folkmun. Det var socialens boende för folk som behövde någonstans att bo.

– Jag tyckte det var ett bra boende även om jag själv aldrig varit där. Men det var vår uppfattning. Man blev av med A-lagarna lite grand även om vi försöker ta vårt ansvar som kommun. Jag förstår det som att de hamnade i luven på varandra lite då och då.

Måste våga

Två tidigare domar visar att Billy blev misshandlad vid två tillfällen då personer dömdes för det. Ingela beskriver honom som ett lätt offer.

När var sista gången du träffade honom?

– Det var länge sedan. Jag har sett honom på stan några gånger, men då har jag undvikit honom. Jag hoppas bara att det gick snabbt och att han slapp lida, säger Ingela Hansson.

Hon tvekade en stund innan hon valde att berätta historien om Billy.

– Men någon måste våga. Det är viktigt. Kungsbacka är de höga häckarnas kommun. Men alkoholmissbruk döljer sig överallt. Inte bara hos de mindre bemedlade, även bland rikt folk.

Två personer sitter anhållna, skäligen misstänkta för mord. Polisen har lagt locket på om förundersökningen.

– Jag vill inte säga något om ett eventuellt mordvapen, men den tekniska undersökningen fortsätter, säger Lars-Gunnar Perlinger, förundersökningsledare på polisens rotel för grova brott.

Ni har hållit förhör med de misstänkta, vilken är deras inställning?

– Det vill jag inte kommentera.