S-politiker varnar för ”tystnadskultur” – vill öppna för visselblåsare

Trots direktiv från EU har Kungsbacka kommun ännu inte infört ett system för visselblåsning. Nu vill S-politikern Johan Tolinsson att processen ska skyndas på. — Till och från så har jag träffat personer i min politiska yrkesroll som säger att det råder tystnadskultur i vår kommun, säger Tolinsson.

ANNONS
LocationKungsbacka||

LÄS MER:Liane, 90, ställde politikerna till svars: ”Jag vill inte gå hungrig igen”

Senast den 17 december 2021 måste alla kommuner i EU:s medlemsländer ha infört ett system som underlättar för visselblåsning. Detta system är ännu inte genomfört i Kungsbacka kommun, och en interpellation har nu lämnats in till kommunfullmäktige för att få reda på mer om processens gång.

— Jag ser inga politiska motsättningar i detta, utan systemet är något vi behöver ha. Detta ska vara infört i mitten av december och snart är sommaren här, så nu börjar det bli bråttom, säger Johan Tolinsson (S).

Tystnadskultur inom kommunen

Denna visselblåsarfunktion innebär att när du ser något olämpligt, olagligt eller oetisk inom kommunen så kan man då anonymt slå larm om det. Detta är därför en mycket viktigt funktion, enligt Tolinsson.

ANNONS

— Om man märker att något inte stämmer vågar man inte alla gånger framföra det till närmsta chef, och det är det visselblåsarfunktionen handlar om, säger Tolinsson.

Tolinsson nämner även att det har funnits tystnadskultur inom kommunen.

— Till och från så har jag träffat personer i min politiska yrkesroll som säger att det råder tystnadskultur i vår kommun. Vi är drygt sju tusen anställda, och det är viktigt att då känna trygghet oavsett vilken roll du har i kommunen, det är det primära. Att känna att du inte blir förflyttad bara för att du yttrar dig om något missförhållande, säger han.

LÄS MER:”Fartkameran” på Spårhagavägen helt laglig

Lisa Andersson, moderat ordförande i kommunstyrelsen, förklarar att frågan om en liknande funktion utreddes för några år sedan.

– Den utredningen kom fram till att det inte fanns ett behov just då. Nu handlar det om ett EU-direktiv, vi måste införa det och vi kommer att behöva jobba med detta, säger hon.

Socialdemokraternas Johan Tolinsson talar om en tystnadskultur i kommunen. Finns det en sådan?

– Vi är en stor organisation, med 6 600 anställda, och med så många kommer det alltid att finnas människor som inte vågar träda fram.

Är det inte bra att medarbetare anonymt ska kunna tipsa om missförhållanden?

ANNONS

– Egentligen tycker jag inte att det ska behövas, men samtidigt är det viktigt att vi får veta vad det är som fungerar dåligt. Men helst skulle man ju vilja att alla kände att de vågar säga ifrån direkt när något inte fungerar, säger Lisa Andersson.

Göteborgs stad införde för flera år sedan en visselblåsarfunktion, där anställda anonymt kan lämna tips. Det har lett till flera uppmärksammade utredningar av missförhållanden i kommunala bolag och verksamheter.

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

ANNONS